EU O ODLUCI VLADE KOSOVA O TABLICAMA: Ona nije usklađena sa sporazumima u dijalogu, koji su obavezujući za obe strane
Foto: Shutterstock

reakcija

EU O ODLUCI VLADE KOSOVA O TABLICAMA: Ona nije usklađena sa sporazumima u dijalogu, koji su obavezujući za obe strane

Politika -

Portparolka Evropske unije Nabila Masrali saopštila je da je EU razumela najnoviju odluku kosovske vlade u vezi sa registarskim tablicama, dodajući da Kosovo ima pravo da postepeno ukine srpske tablice, ali da proces treba da se odvija na način dogovoren dijalogom.

"Iako je odluka korak u pravom smeru, ona nije usklađena sa sporazumima u dijalogu, koji su obavezujući za obe strane", navela je Masrali u obajvi na Tviteru.

Kako je objavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), Masrali je naglasila da je relevantni sporazum iz 2016. godine predviđao jasno sekvenciran i definisan proces sa rokom od 12 meseci za proces postepenog ukidanja, koji nije ispoštovan.

"Kosovo treba da omogući duži prelazni period. Ovo je dosledan savet najbližih partnera Kosova, uključujući EU i SAD. Razočaravajuće je videti da to nije praćeno", navela je ona.

Masrali je naglasila da je neophodno zadržati smirenost i pozivala sve uključene aktere da budu uzdržani i izbegavaju bilo kakve radnje ili retoriku koje bi mogli da ugroze stabilnost na terenu, posebno na severu Kosova.

"EU će nastaviti, zajedno sa svojim partnerima, da se angažuje i sa Kosovom i sa Srbijom. Očekujemo da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj nameri kako bi pronašle rešenje bez daljeg odlaganja, uz punu saglasnost sa sporazumima o dijalogu", poručila je portparolka EU.

Kurir.rs/kosovo-online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track