TEŽAK POLOŽAJ BIVŠEG ŠEFA RS U BRITANSKOM ZATVORU! Advokat Lukić: Cilj im je da slome Karadžića
Foto: Peter Dejong / AFP / Profimedia

nehumano

TEŽAK POLOŽAJ BIVŠEG ŠEFA RS U BRITANSKOM ZATVORU! Advokat Lukić: Cilj im je da slome Karadžića

Politika -

Nakon što je grupa od 120 intelektualaca uputila generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog, kako tvrde, nehumanog postupanja prema bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću (77), koji služi kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Vajt, Hagu se sada obratio i aktuelni lider RS Milorad Dodik sa zahtevom da se Karadžić premesti u drugi zatvor.

Sagovornici Kurira ocenjuju da je ovo samo još jedan u nizu pokušaja da se osuđeni Srbi slome i ponize, a da se Srbija prikaže kao zločinačka država.

Izolovan

Naime, kako su upozorili srpski intelektualci, Karadžić u Velikoj Britaniji trpi težu torturu nego crnački lideri u doba aparthejda, za njega ne važe međunarodno priznata "Mandelina pravila", po kojima osuđenik treba da služi kaznu u mestu najbližem njegovom prebivalištu, ali i navode da je on "hermetički izolovan".

Dodik je juče zatražio od predsednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasijele Gati Santane da interveniše kod vlade Velike Britanije kako bi se zaustavio zatvorski teror nad Karadžićem, kao i da se na ostrvo Vajt pošalje nezavisna komisija.

- Siguran sam da će se potvrditi istinitost navoda o beskrupuloznom maltretiranju i psihološkom iscrpljivanju koje nad njim sprovode zatvorske vlasti. Na osnovu direktnog uvida i razgovora s Karadžićem, jedina razumna odluka trebalo bi da bude da se Karadžić uputi u neki od zatvora u Evropi, gde se neće kršiti osnovna ljudska prava - istakao je Dodik u pismu, a prenosi RTRS.

Kao prema neprijateljima

Advokat Branko Lukić, glavni branilac Ratka Mladića (80) pred sudom u Hagu, celu ovu situaciju opisuje rečenicom: "Na Zapadu ništa novo".

- Sve ovo što se radi našim osuđenicima nije slučajno, već je u funkciji istog plana: da se naši ljudi i njihove porodice slome i ponize. Prema našim ljudima odnose se kao prema neprijateljima na Zapadu, ne poštuju se njihova osnovna ljudska prava i ugrožavaju im se životi. Medicinska nega i Mladića i Karadžića je skoro nepostojeća... Haški sud presudama nije ništa postigao, nijedan sud ne koristi njihove presude u sudskoj praksi, pa im je sada cilj da stravičnim pritiskom slome naše ljude da priznaju sve što treba, ali i da napadnu našu državu da bi je do kraja predstavili kao zločinačku - kaže Lukić i dodaje da porodice haških osuđenika isto trpe strašnu torturu.

Apel poslat i amabasadama

Potpisali Bećković, Kusturica...

Među potpisnicima apela za pomoć i akcije spasavanja Karadžićevog života i dostojanstva, koji je, pored UN, poslat i mnogobrojnim amabasadama, nalaze se i akademici Matija Bećković, Slavenko Terzić, Emir Kusturica, Rajko Petrov Nogo, Vasilije Krestić, Darko Tanasković i drugi...

(Kurir.rs/J.Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track