PARTNERI: Amerikanci ulažu u Srbiju uprkos krizi! Ekonomisti: Pozitivan signal i za druge zapadne zemlje!
Foto: Printscreen/predsednik.rs

POLITIKA

PARTNERI: Amerikanci ulažu u Srbiju uprkos krizi! Ekonomisti: Pozitivan signal i za druge zapadne zemlje!

Politika -

Predsednik Vučić sastao se juče s privrednom delegacijom vlade SAD u kojoj su bili predstavnici oko 25 kompanija, što je prva ovakva privredna misija u regionu nakon više od 20 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče s privrednom delegacijom vlade Sjedinjenih Američkih Država u kojoj su bili predstavnici oko 25 kompanija, što je prva privredna misija vlade SAD u regionu nakon više od 20 godina. Stručnjaci su ocenili da je ovo izuzetno dobar signal za našu državu, pogotovo u aktuelnoj svetskoj situaciji, te da nesumnjivo znači i priliv dodatnih investicija iz SAD, ali i drugih zapadnih zemalja.

Poslovno okruženje

Predsednik Vučić je, naime, istakao da je ova poseta delegacije SAD, u kojoj su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanija pokazali interes za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom, od velikog značaja za našu zemlju ne samo u pogledu potencijala za saradnju već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera.

- Mnoge američke kompanije, koje već dugo i uspešno posluju u Srbiji i zapošljavaju 30.000 naših ljudi, predstavljaju izuzetan pokazatelj stabilnosti naše ekonomije i poslovnog okruženja koje smo uspeli da kreiramo ozbiljnim i sistemskim pristupom na svim nivoima - naglasio je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/predsednik.rs

On je ukazao da je Srbija u novim tehnologijama na vreme uvidela razvojnu šansu.

- Zato smo u protekloj deceniji ubrzano ulagali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog ambijenta - rekao je i dodao da je posebno zahvalan Dejvidu de Falku, zameniku pomoćnika sekretara u ministarstvu trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, koji je prepoznao Srbiju kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju sa ogromnim potencijalima za saradnju od obostranog interesa.

Sagovornici su se saglasili da što pre treba krenuti s konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima u kojima su definisani neiskorišćeni potencijali, kao i da je u tom cilju neophodno intenziviranje susreta privrednika Srbije i SAD, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa.

I predsednik Američke privredne komore u Srbiji Stefan Lazarević poručio je uoči dolaska delegacije SAD da su velike američke kompanije sve zainteresovanije za ulaganja u Srbiji, i to tehnološke i one iz oblasti infrastrukture i energetike.

- Uprkos aktuelnoj krizi u svetu, kompanije će nastaviti da ulažu u postojeće firme i očuvaće radna mesta u Srbiji - ukazao je on i dodao da su formulisali četiri prioriteta za koje smatraju da u kratkoročnom periodu mogu da utiču na smanjenje efekta krize, a da dugoročno mogu od Srbije da naprave moderno poslovno okruženje koje će privlačiti nove investicije i otvarati nova radna mesta.

- To su: nastavak digitalne transformacije, sprovođenje zelene agende, unapređenje sistema zdravstvene zaštite i podrška regionalnim inicijativama koje za cilj imaju integraciju Srbije u EU, a jedna od takvih inicijativa je Otvoreni Balkan - kazao je on.

Izuzetno dobra vest

Ekonomista Miladin Kovačević za Kurir je ocenio da je ova poseta izuzetno dobra vest.

Miladin Kovačević, Usijanje dana
foto: Kurir

- Pre svega je dobar signal u ovoj krizi, koja je počela svoj pohod u Evropi, a i kod nas se preliva, što se vidi i po inflaciji i ceni energenata. S druge strane, američka privreda biće u boljoj poziciji, iako ima problem inflacije i najoštrije monetarno stezanje od osamdesetih godina prošlog veka do sada, sve su prilike da će ona početi da oživljava već sledeće godine. Ova velika delegacija koja je u Srbiji govori pre svega o tome da Srbija nije otišla u ovim burnim događajima na marginu. Takođe, činjenica da trenutno najsnažnija ekonomija u svetu pokazuje takvo interesovanje je pozitivna politička dimenzija. Na kraju, pokazivanje zainteresovanosti za ulaganja u Srbiji je dobar signal, pogotovo imajući u vidu da u tim sektorima teško da možemo drugačije napredovati jer su to velike investicije - kazao je Kovačević.

Robna razmena sa SAD dostigla preko 850 miliona dolara Rast od čak 56 odsto u odnosu na prošlu godinu

Predsednik Vučić je naveo da je samo u prvih osam meseci ove godine ukupna robna razmena između Srbije i SAD dostigla 854,6 miliona dolara, što predstavlja povećanje od 45,6 odsto u odnosu na isti period 2021.

- Ovaj trend prati i rast izvoza od 28,2 odsto, što daje dodatni optimizam kada je u pitanju jačanje ekonomskog partnerstva sa SAD - rekao je Vučić.

Posebno je naglasio da poslovanje svetski poznatih korporativnih imena u Srbiji, kao što su "Cisko", "Del", IBM, "Orakl", ali i drugih kompanija sa globalnom reputacijom, predstavlja čvrstu i ozbiljnu poslovnu preporuku za našu zemlju, a o uspehu dosadašnje saradnje svedoči, kaže, i činjenica da u trgovini uslugama SAD pripada mesto jednog od najvažnijih partnera Srbije, budući da iz godine u godinu u ovoj oblasti beležimo stalan i jak rast.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Printscreen/predsednik.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track