VANREDNO OBRAĆANJE PETKOVIĆA: Kurti suspendovao Nenada Đurića, odbio da Srbima deli opomene (FOTO)
Foto: Kurir

Direktor Kancelarije za KiM o prvom policajcu severa

VANREDNO OBRAĆANJE PETKOVIĆA: Kurti suspendovao Nenada Đurića, odbio da Srbima deli opomene (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas da je policijski inspektorat u Prištini doneo odluku da suspenduje direktora Regionalnog policijskog inspektorata Sever Nenada Đurića.

- Da to prevedem na srpski, Aljbin Kurti je doneo odluku da smeni direktora Direktorata za sever gospodina Đurića - rekao je Petković.

Nenad Đurić
foto: Kosovo online printscreen

On je rekao da je Đurić smenjen "zato što je stao u zaštitu svojih kolega jer nisu hteli da izdaju pisane ukore vozačima zbog tablica".

Podsetimo, Đurić, direktor kosovske policije za region Sever, saopštio je juče da srpski pripadnici policije neće sprovoditi odluku privremene vlade u Prištini o uručivanju opomena vozačima koji voze automobile sa "KM" registarskim tablicama.

Krivično ga gone

Regionalni direktor kosovske policije u Severnoj Mitrovici osumnjičen je da je počinio krivična dela "sabotaža” i "poziv na otpor", navodi se u saopštenju Policijskog inspektorata Kosova.

Osim kriminalističke obrade, iz inspektorata su rekli da će se razmatrati i administrativna odgovornost.

Kako se navodi, ostale istražne radnje će preduzeti istražitelji Policijskog inspektorata Kosova u punoj koordinaciji sa kosovskim tužilaštvom.

Direktor Regionalne direkcije policije za region Sever Nenad Đurić juče je izjavio da policija na severu Kosova neće sprovoditi odluku kosovske vlade o podeli opomena jer je ta odluka "politička i usmerena protiv srpske zajednice".

Đurić je rekao da su na sever upućene policijske patrole iz Prištine i bez znanja regionalnog direktora policije severa.

- Želimo da istaknemo da su pomenute patrole iz Prištine upućene na sever bez znanja i odobrenja regionalnog direktora policije severa. U proteklom periodu istakli smo Generalnom direktoratu policije u Prištini i međunarodnoj zajednici na prisustvo specijalnih policijskih jedinica i formiranje baza u našoj zoni odgovornosti, čak i bez našeg znanja a čije aktivnosti izazivaju strah i nemir ljudima koji ovde žive - rekao je Đurić dodajući da ta akcija "direktno podriva i marginalizuje ulogu njihove regionalne direkcije, koja je ovde pre svega da štiti i služi ljude koji žive i rade na severu Kosova, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track