NEMA KRIZE ZA NIŠKE OPŠTINARE! Funkcionerima u Opštini Medijana po 40.000 dinara za prevazilaženje energetske krize!
Foto: Ana Paunković, Shutterstock

nova šok odluka

NEMA KRIZE ZA NIŠKE OPŠTINARE! Funkcionerima u Opštini Medijana po 40.000 dinara za prevazilaženje energetske krize!

Politika -

Nakon što je u medije pre nekoliko nedelja dospela informacija da su funkcioneri Gradske skupštine Niša sebi dodelili pomoć od 40.000 dinara za prevazilaženje aktuelne energetske krize, predsednik Skupštine Boban Džunić poručio je da se niški funkcioneri SNS-a odriču te pomoći. No, za to očito ne mare opštinski funkcioneri koji su po prepisanom recepru doneli rešenje kojim se stalno zaposlenima u Opštini Medijana dodeljuje upravo takva pomoć.

Tako je u GO Medijana juče doneto rešenje kojim će 40.000 dinara moći da dobiju osmoro stalno zaposlenih u Opštini Medijana. Na spisku su predsednik Opštine Nebojša Kocić, njegova zamenica Svetlana Antić, sekretar Bojan Dobrenović i još pet članova Veća GO Medijana.

isplata, građani, dinari, penzioneri, Novac, pare
foto: Ana Paunković, Shutterstock

Upitan da prokomentariše ovakvo rešenje, Kocić je rekao da će kao i prošle godine novac preusmeriti Nurdoru, odnosno nekom od onkoloških pacijenata, dok nije poznato da li će se njegov primer slediti i ostali stalno zaposleni u Opštini ili će se po najavi predsedika Skupštine Bobana Džunića odreći te pomoći.

Predsednik gradskog odbora Ruske stranke u Nišu i odbornik u Medijani i bivši predsednik te Opštine Milan Krstić, kaže da ukoliko su čelnici Opštine nameravali da se odreknu te pomoći, ne vidi razlog donošenja takvog rešenja, pišu Južne vesti.

- Zašto uopšte u današnje vreme kada su građani u teškoj situaciji, oni donose nekakva rešenja da sami sebi dele 40.000 dinara? Imaju oni pravo na isplatu te pomoći, ali oni novac građana stavljaju u svoje džepove. Zašto su donosili takvu odluku ako bi se odrizali, to je apsurd - kaže Krstić.

Odbornik napominje da je istim stalno zaposlenima marta meseca isplaćeno po 15.000 dinara za prevazilaženje posledica od Kovida, ali za 2021. godinu kada je Zakonom o budžetu Republike Srbije bila zabranjena isplata novčane pomoći u toj budžetskoj godini, prenose Južne vesti.

grejanje, TA Peć, klima
foto: Kurir, Shutterstock

- Na osnovu člana 38a Aneksa Kolektivnog ugovora za zaposlene u organima i službama Grada Niša od 21.12.2021. godine u cilju prevazilaženja posledica prouzrokovanih Covid 19, za kalendarsku 2021. godinu, isplatiti u neto iznosu 15.000 dinara - stoji u Rešenju iz marta.

Iako novac nije isplaćen u prošloj godini, kada je i bila zabranjena isplata bilo kakvih naknada, dokument na osnovu koga je marta meseca isplaćeno po 15.000, tada takođe nije smeo da bude usvojen, navode Južne vesti.

U članu 17 Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godine, jasno stoji da se u budžetskoj godini neće vršiti obračun i isplata poklona u novcu, božićnih, godišnjih i drugih nagrada i bonusa i primanja radi poboljšanja materijalnog položaja i uslova rada, kao i drugih primanja, predviđenih posebnim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima i drugim aktima za direktore i indirektne korisnike budžetskih sredstava RS.

Kurir.rs/ Foto/Source:Ana Paunković, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track