00:48

KURTI BI VOLEO DA BUDE BALKANSKI ZELENSKI! Gosti Usijanja o surovoj situaciji na KiM: Mi smo u ćorsokaku, NEMA PREGOVORA!

usijanje

KURTI PODIGAO ULOG MAKSIMALNO: Pokušava da isprovocira Srbe i da sebe predstavi kao žrtvu

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić je zbog situacije na KiM otkazao sve posete inostranstvu, ali je zakazao hitan sastanak Vlade Srbije i razgovor sa patrijarhom Porfirijem.

Od odbijanja premijera lažne države Aljbina Kurtija da odloži rok za preregistraciju tablica, do njegovog beskrupuloznog negiranja Briselskog sporazuma i javnog odbijanja da formira Zajednicu srpskih opština, pa do nezakonite smene Nenada Đurića, direktora Regionalnog policijskog direktorata Sever, prištinske vlasti permanentno demonstriraju silu i provociraju Srbe.

Međunarodna zajednica, uprkos svemu ovome, nije pokazala oštru reakciju prema Kurtiju već nameću integraciju francusko-nemačkog plana u dijalog.

Gosti "Usijanja" su Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost i dr Rajko Petrović, naučni saradnik Instituta za evropske studije.

Rajić je napomenuo da Kurti želi da bude kao Zelenski i da će na kraju samog sebe da predstavi kao žrtvu.

- Svakako je situacija veoma izazovna, možemo očekivati nastavak provokacije Prištine, više je nego jasno da je Kurti podigao ulog maksimalno i da smatra su se njemu poklopile neke međunarodne okolnosti i da može da provocira srpsku zajednicu na KiM. Kurti bi voleo da bude balkanski Zelenski. Smatra da će ukoliko isprovocira neko delovanje srpske zajednice na Kosovu da će moći sebe predstaviti kao žrtvu - rekao je Rajić.

Predrag Rajić
foto: Kurir televizija

Apeluje na Srbe na Kosovu i Metohiji da i dalje budu složni kao što su i bili sve ovo vreme:

- Nama Srbima su dali domaći zadatak iz herojstva i samim tim svi mi koji ne živimo tamo treba da budemo jedinstveni i da se neke razlike ostave po strani, nije u pitanju strančarenje ili glasove, ovde je pitanje opstanka KiM.

Petrović je rekao da Priština proteruje Srbe iz institucija.

Rajko Petrović
foto: Kurir televizija

- Mislim da će politički predstavnici Srba na KiM reagovati na način da će zajedno sa rukovodstvom Republike Srbije pronaći neki zajednički jezik i napraviti zajednički plan o tome šta raditi dalje. Mi smo u ćorsokaku, pregovori su dostigli jednu mrtvu tačku, a to je da albanska strana apsolutno ne želi sa nama ni o čemu da pregovara - rekao je dr Rajko Petrović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

06:13

Zoran Anđelković i Rajko Petrović o napadima Evropskog parlamenta na SPC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track