MIODRAG LINTA: Podrška odluci predstavnika Srba sa severa Kosova i Metohije da napuste prištinske institucije
Foto: Kurir televizija

posledica bezakonja i konstantnog nasilja nad srbima

MIODRAG LINTA: Podrška odluci predstavnika Srba sa severa Kosova i Metohije da napuste prištinske institucije

Politika -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta daje apsolutnu podršku odluci predstavnika Srba sa severa Kosova i Metohije da napuste privremene institucije samouprave u Prištini. Navedena odluka je posledica bezakonja i konstantnog nasilja i terora koji Srbi trpe u južnoj srpskoj pokrajini a povod je apsurdna i jednostrana odluka prištinskih vlasti da nasilno preregistruju tablice Srba.

- Zahtevi predstavnika Srba da se poštuje međunarodno pravo i potpisani sporazumi u Briselu su minimalni i potpuno opravdani. To, između ostalog, znači da prištinska vlast konačno formira Zajednicu srpskih opština i odustane od nasilne promjene tablica. U tom slučaju bi došlo da smirivanja situacije i do obnove dijaloga s ciljem pronalaženja rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane iako dogovor o Kosovu i Metohiji nije ni na vidiku - navodi Linta.

On ističe da privremene prištinske institucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem vode u kontinuitetu nerazumnu i opasnu politiku mržnje čiji je cilj zastrašivanje, podizanje tenzija, izazivanje sukoba i proterivanje Srba sa Kosova i Metohije. Srbija se suočava sa ogromnim izazovima i pritiscima od zapadnih centara moći da prizna lažnu državu Kosovo i njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama što je apsolutno neprihvatljivo.

Srpsko rukovodstvo treba da nastavi političku i diplomatsku borbu za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, za odbranu međunarodnog prava i sprovođenje potpisanih sporazuma, kao i da nastavi da snažno i čvrsto brine o našem narodu na Kosovu u svakom trenutku. Takođe, veoma je važno da se u ovoj posebno teškoj situaciji za Srbiju i Srbe ostave po strani sve političke podele i da se postigne jedinstvo o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju - navodi predsednik Saveza Srba.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja