ZA NOGE, PA IZ SKUPŠTINSKE SALE! Najveći skandali u parlamentu: Polivanje vodom, čupanje za kosu, GAĐANJE CIPELAMA, KLETVE...
Foto: Dragana Udovičić

totalni cirkus

ZA NOGE, PA IZ SKUPŠTINSKE SALE! Najveći skandali u parlamentu: Polivanje vodom, čupanje za kosu, GAĐANJE CIPELAMA, KLETVE...

Politika -

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije dogodio se incident kada je Stefan Jovanović, poslanik iz redova Narodne stranke Vuka Jeremića, opsovao majku Milenku Jovanovu iz Srpske napredne stranke, a Aleksandar Jovanović Ćuta iz koalicije "Moramo" ušao sa cigaretom u salu, čime novu sezonu skupštinskih sknadala možemo smatrati i zvanično otvorenom!

Incidenti u Skupštini Srbije imaju sada već dugu tradiciju, a lider radikala Vojislav Šešelj inicirao je ili je učestvovao u najvećem broju. Sledi ga Boško Obradović, lider Dveri.

Najveći skandal - majstor u Skupštini Srbije od uvođenja višestranačja bez sumnje je lider SRS Vojislav Šešelj, koji će ostati pamćen po tome što je polio vodom Dragana Maršićanina, po čupanju kablova i mikrofona sa govornice, ali i po izbacivanjima iz sale.

Šešelj je u Parlementu redovno psovao, polivao druge poslanike vodom, gazio hrvatsku zastavu, a pre 22 godine, odnosno nakon svrgavanja Slobodana Miloševića i dolaska DOS na vlast, Šešelj je bio bukvalno iznet iz skupštinske sale.

Ostalo je upamćeno i kada je lider SRS uzvicima "uaa" dočekao Federiku Mogerini, tadašnju visoku predstavnicu EU, a njen govor u Parlamentu prekidao je povicima "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija”.

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić 2008. godine počupao je za kosu Srboljuba Živanovića, jer mu je psovao majku. Već sledeće godine Živanović je razbio nos poslaniku SNS Igoru Bečiću.

Jedan od najupečatljivijih trenutaka za javnost svakako je bio onaj kada je poslanica radikala Gordana Pop Lazić 2009. godine skinula cipelu u sred sale i gađala tada predsedavajuću Gordanu Čomić. Radikali će osatati upamćeni i po tome što su se iz njihovoh polsaničkih klupa često čule teške kletve.

Boško Obradović, lider Dveri, "počeo" je tako što je jednom prilikom na skupštinskom odboru bacio kompjuterskog miša na Aleksandra Martinovića iz SNS.

Obradović je 2020. godine napravio incident u parlamentu, kada je na početku sednice ušao u salu za zasedanja i počeo da duva u pištaljku, pored govornice. Pošto nije hteo ni da sedne na svoje mesto, a ni da izađe iz sale, njega je obezbeđenje u jednom trenutku, za ruke i noge iznelo iz skupštinske sale.

Dok su ga udaljavali, Obradović je držao zastavu Srbije koja je bila iza mesta predviđenog za predsedavajućeg i vikao: "a socijalna distanca, ne prilazite mi na manje od dva metra", s obzirom na to da se zasedanje odigravalo još dok je vladala epidemija koronavirusa.

Najupečatljivije

Živi zid oko poslanika i psovke

Možda jedan od najupečatljivijih incidenata dogodio se pre više od 25 godina kada je u tadašnjoj Saveznoj skupštini, odnosno Skupštini SR Jugoslavije, koju su činili Srbija i Crna Gora, poslanik Srpske radikalne stranke Draško Marković polio čašom vode predsedavajućeg Radomana Božovica (SPS), a onda su kolege radkali okružili Markovića kako ga skupštinsko obezbeđenje ne bi izvelo iz sale. Potom je Šešelj došao do stola predsedavajućeg i počupao mikrofone, a radikali su se natezali i razvlačili sa obezbeđenjem, uz Šešeljeve povike: "Majku vam komunističku!".

(Kurir.rs/J.P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track