PREDSEDNIK VUČIĆ SUTRA ODLIKUJE SRPSKE HEROJE, KAPETANE ĐURIĆA I FILIPOVIĆA: Orden za častan potez i Zlatna medalja Obilića
Ilustracija, Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

VELIKI DAN

PREDSEDNIK VUČIĆ SUTRA ODLIKUJE SRPSKE HEROJE, KAPETANE ĐURIĆA I FILIPOVIĆA: Orden za častan potez i Zlatna medalja Obilića

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće sutra kapetana Nenada Đurića, koji je obavljao funkciju direktora Regionalnog direktorata policije Mitrovica Sever i kapetana Aleksandra Filipovića, koji je bio na dužnosti šefa Regionalne operative direktorata policije Mitrovica Sever.

Tom prilikom predsednik Vučić uručiće kapetanu Nenadu Đuriću Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena, koja se dodeljuje za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti, a kapetanu Aleksandru Filipoviću Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić", koja se dodeljuje za dela u kojima je do izražaja došla lična hrabrost.

Predsednik Aleksandar Vučić uručiće sutra odlikovanja kapetanu Nenadu Ðuriću, suspendovanom direktoru Regionalnog direktorata policije Mitrovica Sever na KiM i kapetanu Aleksandru Filipoviću, koji je bio na dužnosti šefa Regionalne operative direktorata policije Mitrovica Sever.

Vučić će Ðuriću uručiti Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena, koji se dodeljuje za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti.

Kapetanu Filipoviću, predsednik će uručiti Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić", koja se dodeljuje za dela u kojima je do izražaja došla lična hrabrost.

Ðurić je suspendovan sa svoje dužnosti prošle sedmice, odlukom Prištine, zbog sumnje na "sabotažu" i "poziv na otpor", a zbog izjave da policija na severu KiM neće sprovoditi odluku vlade u Prištini o podeli opomena Srbima koji nisu preregistrovali vozila na "RKS" tablice, jer je ta odluka politička i usmerena protiv srpske zajednice.

Ðurićevom suspenzijom kulminiralo je nezadovoljstvo Srba na Kosovu, izazvano odbijanjem Prištine da izmeni odluku o preregistraciji vozila za RKS tablice, posle čega su Srbi sa severa doneli odluku da napuste sve kosovske institucije.

Ostavke su podneli srpski ministar u prištinskoj vladi, poslanici u skupštini, gradonačelnici četiri opštine na severu Kosovu, srpske sudije, policajci na severu i administrativno osoblje, dok Priština ne povuče odluku o preregistraciji tablica i formira ZSO.

Posle sastanka u subotu, na kojoj su predstavnici Srba na Kosovu doneli tu odluku, šef regionalne operative u policiji za Sever kapetan Aleksandar Filipović je poručio da su doneli odluku da stanu uz svoj narod, nakon čega je simbolično skinuo svoju uniformu, što su zatim učinili i svi komandiri i policijski rukovodioci pred kamerama.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track