NEHAMER UOČI SASTANKA S PREDSEDNIKOM: Austrija, Mađarska i Srbija stvaraju snažnu osovinu u borbi protiv ilegalnih migracija
Foto: AP / Geert Vanden Wijngaert / Pool

Sastanak trojice lidera u Beogradu

NEHAMER UOČI SASTANKA S PREDSEDNIKOM: Austrija, Mađarska i Srbija stvaraju snažnu osovinu u borbi protiv ilegalnih migracija

Politika -

BEČ - Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je uoči današnjeg susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Beogradu, da je cilj sastanka da se stvori snažna osovina u borbi protiv ilegalnih migracija i usvoje zajedničke mere za jačanje zaštite granica.

Sastanak trojice lidera u Beogradu treba da uputi "snažan signal da će mere biti dodatno pooštrene", a težište razgovora će biti jačanje zaštite granica i mere za readmisiju ilegalnih migranata, najavio je Nehamer, a preneo njegov kabineet.

U pratnji Nehamera u Beograd dolazi i austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg koji će se posle podne sastati sa šefovima diplomatija Srbije i Mađarske Ivicom Dačićem i Peterom Sijartom. ; Nehamer je u sinoćnjem saopštenju ponovio ocenu da je sistem azila Evropske unije "propao" i da se ne sme dozvoliti da se poistovećuju ekonomski migranti i izbeglice, i da mnogi bez izgleda da će dobiti azil kreću na put u Evropu.

"Sve dok Evropska komisija nešto odlučno ne preduzme, moramo sami da preduzimamo mere i to i činimo", rekao je Nehamer.

Austrijski kancelar je rekao da će njegova zemlja pomoći Srbiji "u tome da se readmisija u zemlju porekla obavlja direktno iz Srbije - dakle još pred kapijama EU".

Vučić, Nehamer i Orban održali su 3. oktobra u Budimpešti sastanak posvećen ilegalnim migracijama.

Nehamer je tada rekao da je dogovorena intenzivnija saradnja policija tri zemlje radi efikasnije borbe protiv migracije. On je tada najavio i da će Austrija obezbediti policijsku pomoć Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Orban se založio i formiranje "okruga za izbeglice" izvan EU, u kojima bi bili podnošeni zahtevi za azil i "da izbeglice ne mogu da stupe na tlo EU dok im ne bude odobren zahtev".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja