ZA ĆUTANJE U SKUPŠTINI 91 POSLANIK DOBIO PO 405.000 DINARA: Tu su Nada Macura, Zoran Radojičić, Dušan Bajatović, Vladan Zagrađanin
Foto: Ana Pauković, Vladimir Šporčić, Beoinfo, Zorana Jevtić

ćutolozi

ZA ĆUTANJE U SKUPŠTINI 91 POSLANIK DOBIO PO 405.000 DINARA: Tu su Nada Macura, Zoran Radojičić, Dušan Bajatović, Vladan Zagrađanin

Politika -

Prošlo je 105 dana otkad je 13. po redu saziv Narodne skupštine Srbije počeo s radom, a za to vreme čak 91 poslanik nije progovorio ni jednu jedinu reč!

Imajući u vidu da prosečna poslanička plata iznosi 135.000 dinara, ispada da je svaki od njih za ovo ćutanje u parlamentu dosad dobio oko 405.000 dinara.

Među ćutolozima iz redova Srpske napredne stranke (SNS) prednjače doktorka Nada Macura, glumac Lepomir Ivković, bivši gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, među socijalistima su Vladan Zagrađanin i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović... Svi oni su se ukupno javili za reč - nula puta.

Nisu pričljivi

Međutim, oni nisu jedini, pa tako, prema podacima Otvorenog parlamenta, u skupštinskim klupama su tihovali i Aleksandar Jugović iz Srpskog pokreta obnove, violinista Jovan Kolundžija i Igor Bečić iz SNS, Radovan Arežina i Dubravka Kralj iz SPS, Dragomir Karić iz Pokreta snaga Srbije i Ivan Karić iz Zelenih Srbije, kao i mnogi drugi.

Građanima i kolegama u parlamentu je jednom imalo da kaže nešto oko 50 poslanika, a među njima su: operska diva Jadranka Jovanović, producent i voditelj Lav Grigorije Pajkić, mlada nada SNS Staša Stojanović i poslanica s dugim poslaničkim stažom Dubravka Filipovski.

S druge strane, ubedljivo najviše vremena za govornicom proveli su poslanici sa liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", koji su se obratili 329 puta. Slede poslanički klubovi Demokratske stranke sa 192 obraćanja i Narodne stranke sa 189.

Socijalisti se nisu puno proslavili sa ukupno 48 govora, a najmanje vremena za skupštinskom govornicom proveli su poslanici iz Saveza vojvođanskih Mađara - 17 i poslanici iz Socijaldemokratske partije Srbije sa svega 16 obraćanja.

Nije jedini kriterijum

Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID), kaže za Kurir da je ključni problem taj što poslanici nemaju osećaj da imaju odgovornost prema građanima, već prema stranci.

- Radi se o poslanicima koji nisu izabrani direktnom voljom građana, već na zatvorenim stranačkim listama, ljudi su onda glasali za stranke ili za nosioce liste... Oni ćute jer nisu dobili mandat na svoje ime i prezime i svoj rad, već na stranku, i zato imaju lojalnost prema stranci, a ne prema građanima. Drugi suštinski problem je što i same stranke svoje najiskusnije kadrove šalju u izvršnu vlast, pa tek onda ide parlament, jer ima manji politički uticaj. Vidimo da, ko god može, ode u Vladu - kaže Klačar i dodaje:

- Moram da napomenem, da je aktivnost za govornicom u plenumu samo jedan od kriterijuma za rad poslanika, jer su svi članovi odbora u kojima treba da mnogo više rade na amandmanima. Plate su im veće od prosečne plate u Srbije i ja bih nazvao vrlo pristojnima. Takođe, pojedini se jesu odrekli zarada iz poslaničkih klupa.

Oni imaju najviše obraćanja Jovanov apsolutni rekorder

Milenko Jovanov
foto: Marina Lopičić

Apsolutni rekorder sa preko 136 govora je šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Milenko Jovanov. Sa duplo manje govora (61) slede ga Ivana Paralić iz Narodne stranke i Marinka Tepić iz Stranke slobode i pravde sa 38 obraćanja.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja