00:25

SASTANAK TRI DRŽAVE U BEOGRADU VEZAN ZA IZBEGLICE! Eksperti upozoravaju: Mi smo u obavezi da učinimo sve što možemo sa migrantima

kurir tv

"TEŠKO JE PREDVIDETI KO IMA NEČASNE NAMERE" Vuković: Srbija je na migrantskoj ruti, radi se OZBILJAN posao sa ogromnom logistikom

Politika -

Čelnici tri države, Srbije, Mađarske i Austrije sastali su se juče u Beogradu, sve u cilju saradnje u borbi protiv ilegalnih migracija.

Predsednik Vučić je, osvrćući se na potpisani dokument na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka, naveo da će timovi tri države uskoro nastaviti da rade na konkretizaciji dokumenta i da će Srbija promeniti vizni režim za još dve države.

Stevica Deđanski, Branko Branković, Nenad Vuković
foto: Kurir televizija

Gosti jutarnjeg programa bili su Branko Branković, dugodišnji diplomata i ambasador, prof. dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje i Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije.

Vuković je rekao da je Srbija deo migrantske rute koji ih vodi ka EU.

Nenad Vuković
foto: Kurir televizija

- Problem ilegalnih migranata je jedna situacija, tj. problem koji mora ozbiljno da se shvatI na nivou cele Evrope, pa i sveta. Pogotovo ovog dela sveta koji je na trasi, na željenom pravcu migranata ka EU. U svakom slučaju, Srbija je deo te migrantske rute. To je ogroman logistički napor, to je čitav koncentrični krug izbeglica koje se kreću, pokušava da se napravi razlika između ekonomskih migranata i ljudi koji dolaze možda i ne sa dobrim namerama. Izuzetno je važno da Srbija ima saradnju, da je prihvaćena i prepoznata kao veoma značajan faktor i saradnik - rekao je Vuković.

Branković je rekao da smo mi u obavezi da učinimo sve što može za izbeglice.

Branko Branković
foto: Kurir televizija

- Mi smo se prema izbeglicama podneli domaćinski, ali sa druge strane ne smemo da zaboravimo da postoji pri UNHCR, prema kojoj smo mi kao članovi Ujedinjenih Nacija u veoma velikoj obavezi da učinimo sve što možemo kada su izbeglice u pitanju. Doduše, mi smo učinili više nego što možemo, ali je činjenica da se to povećava, to više nije ono što je bilo - rekao je Branković.

Pored izbeglica, razgovaralo se i o aktuelnoj političkoj krizi Beograda i Prištine.

Stevica Deđanski
foto: Kurir televizija

- Ako nešto dogovaš i ne slažete se u tome, onda mora i jedan i drugi da malo popuste, niko neće biti prezadovoljan, ali neće biti ni nezadovoljan, to je dogovor. Kada se pravio Briselski sporazum, ti popustiš jedno, oni popuste drugo, mi se odreknemo nečega. Sada kada se gleda 10 godina unazad, možda nije trebalo, ali mi smo u to ušli sa dobrom voljom, da ćemo nešto da napravimo, a tu smo imali EU kao garant - rekao je Deđanski.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track