MINISTAR MALI O BUDŽETU ZA 2023: Imamo para za povećanje plata! I dalje se dobro držimo (FOTO)
Foto: RTS Printscreen

tv gostovanje

MINISTAR MALI O BUDŽETU ZA 2023: Imamo para za povećanje plata! I dalje se dobro držimo (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali prokomentarisao je danas budžet za 2023. godinu, koji će se danas biti tema razgovora na sednici Vlade Srbije.

"Već treća godina zaredom, najveća je ekonomska kriza ikada, kovid, pa energetska kriza, poremećaj u lancima snabdevanja, sukob u Ukrajini... Sve je to promenilo način na koji svetska ekonomija funkcioniše. Mislim da se srpska ekonomija mnogo bolje nosi sa ovom krizom nego i mnogo razvijenije ekonomije od nas", rekao je ministar Mali tokom gostovanja na RTS-u.

"Mi i dalje rastemo, i dalje smo pozitivni. Važno je da nam tržište rada dobro funkcioniše. I dalje se dobro držimo", dodao je on.

Ministar finansija istakao je da su tri stuba budžeta za narednu godinu poboljšanje životnog standarda građana, investicije i energetika.

O budžetu danas na sednici Vlade, a do 5. decembra predlog pred poslanicima

O budžetu danas na sednici Vlade, a do 5. decembra predlog pred poslanicima

Mali izjavio je da očekuje da danas na sednici Vlade Srbije bude usvojen predlog budžeta za 2023. godinu, koji bi se zatim od sutra našao u proceduri u Skupštini Srbije.Mali je za RTS izjavio da bi do 5. decembra trebala da počne rasprava pred poslanicima o budžetu za narednu godinu.

Najavio je da je u budžetu za 2023. godinu predvidjen novac za povećanje penzija za 12.1 odsto od 1. januara, kao i da "ima novca za povećanje plata u javnom sektoru", uz očekivanje da prosečna plata bude 720 evra.

"Pored toga spremili smo još 15 zakona o poreskoj politici i izmene zakona o fiskalizaciji", rekao je Mali.

Naglasio je da će država i u narednoj godini "opet preuzeti na sebe teret oko poskupljenja energenata".

"Ono što je posebno važno, svi poreski prihodi nam rastu, porez na dobit, na dohodak. Projektovali smo rast od 7, 8 osto. Imamo novca za povećanje plata u javnom sektoru. U budžetu je novac i za povećanje penzija, 20, 8 odsto povećanje penzija. Biće i povećanje minimalne zarade.

U ovom trenutku je borba za radna mesta. Sačuvali smo naše proizvodne pogone, fabrike...Drugi stub budžeta su investicije - nastavak velikih kapitalnih, infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja, zdravstva, zaštite životne sredine, sporta… Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi ne odustajemo od velikih javnih ulaganja i nastavljamo da gradimo Srbiju.

Treći stub je energetika - ulaganja u energetski sektor, kako kroz izgradnju i obnovu energetske infrastrukture, tako i za nabavku svih vrsta energenata, jer želimo da građani i privreda u svakom trenutku imaju dovoljne količine struje, gasa, goriva, uglja…", naveo je Mali.

"Planirani PDP je 67-68 milijardi evra. Srbija je bogata, više se radi, više se proizvodi. Imamo dovoljno gasa, i ovde i u Mađarskoj", dodao je on.

Mali je istakao da očekuje da će 5. decembra najverovatnije početi rasprava u Skupštini u vezi budžeta za 2023. godinu i dodao da su nam za sada dobri makroekonomski pokazatelji.

Kurir.rs/RTS/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track