JUGO-ČARŠIJSKA POLITIKA! Stručnjaci o KOSOVU: Bilo je gusto i u vreme Tita, a Milošević je bio produžena ruka Ćosića
Foto: Crveni karton, kurir tv

Crveni karton

JUGO-ČARŠIJSKA POLITIKA! Stručnjaci o KOSOVU: Bilo je gusto i u vreme Tita, a Milošević je bio produžena ruka Ćosića

Politika -

Napuštanje kosovskih institucija od strane Srba, nužna autentičnost Srbije da bi samostalno rešavala unutrašnje političko stanje, kao i koren kosovsko-metohijskog problema koji seže do prošlosti, okosnice su razgovora koji su, sa voditeljem Svetislavom Basarom vodili Jelica Stefanović Štambuk, profesorica na fakultetu političkih nauka i diplomatije i Duško Lopandić, karijerni diplomata, predavač i autor niza zanimljivih knjiga.

Crveni karton
foto: Crveni karton, kurir tv

Postoji li obostrano rešenje za obe strane na KiM, i da li je dijalog idealan, uprkos činjenici da Briselski sporazum nije primenjen u potpunosti?

- Uvek je teško predvideti realizaciju dijaloga iz mnogih razloga. Poenta briselskog sporazuma bila je integracija Srba i da dobiju zajednicu. Međutim kako nisu dobili svoju zajednicu, Tači i Vučić su započeli tajne pregovore- rekao je Lopandić

Duško Lopandić
foto: Crveni karton, kurir tv

Štambuk je naglasila važnost sporazuma kao nove ideje i neodvojivost teritorije.

- Osnovni problem je vladavina prava. Da li neko ima sposobnost, ako tvrdi da ima suverenost nad nečim? Sve ovo traži inovativnost. Gledati kako se svakodnevno odvija život ljudi, a to zahteva veoma čvrsto političko delovanje koje će takvo rešenje pomagati - rekla je Štambuk.

Politički problemi unutar Srbije sežu u nedaleku prošlost i politiku koja je sigurno mogla preduprediti današnju situaciju

Na pitanje voditelja da li je u "čarširjskoj Srbiji" Milošević bio Ćosićeva marioneta, Lopandić se složio. Podsetio je da je Miloševićev stav prema srpskom pitanju i izašao iz tog odnosa, kao i unutrašnjeg sukoba Miloševića i Stambolića.

Crveni karton
foto: Crveni karton, kurir tv

- Jugoslavija je bila jako složena tvorevina i kao takva teško održiva. Bez strašne spremnosti na kompromise unutar tog terena nije bilo moguće da će opstati, pa je i u doba Tita Kosovo bilo problem - rekao je Lopandić.

-Šta znači imati vlast? Mi se uvek krijemo iza krivca kojeg prvo većina izglasa na izborima., a posle to bude žrtveno jagnje - dodala je Štambuk.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track