PALJOKAJ: Vučić ima podršku Borelja i Lajčaka, Španac je direktno okrivio Prištinu za nepostizanje sporazuma
Foto: Youtube Printscreen

dopisnik kohe iz brisela

PALJOKAJ: Vučić ima podršku Borelja i Lajčaka, Španac je direktno okrivio Prištinu za nepostizanje sporazuma

Politika -

Rekao je i da su Borelju i Lajčaku u prošlosti govorili da je bila greška "proglašenje nezavisnosti Kosova"

BRISEL - Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Paljokaj, rekao je da je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đozep Borelj okrivio tzv. Kosovo za nepostizanje sporazuma, prenosi Koha.

"Borelj je jasno okrivio Kosovo što je odbacilo ono što je nazvao predlogom EU za izlazak iz krize, nije precizirao šta je to predlog, ali je kasnije to rekao pošto to nije deo sporazuma. Apeluje da tzv. Kosovo ne prolazi kroz fazu izricanja kazni i da Srbija obustavi izdavanje KM tablica", rekao je Paljokaj za KTV.

Prema njegovim rečima, Borelj je takođe "okrivio Kosovo što su Srbi napustili institucije".

"Radilo se sa dva predloga, predlogom za koji Borelj kaže da ga je Kurti odbio, a Vučići prihvatio i predlogom za izlazak iz krize i smanjenje tenzija. Predlog od kojeg Kurti kaže da je EU odustala je francusko-nemački predlog, odnosno predlog EU za kretanje ka konačnom rešenju, za koji je rok, prema Kurtiju, trebalo da bude mart 2023. godine. Srbija nije bila spremna za ovo i Kosovo to smatra dobrom osnovom za pregovore. Vučić je rekao da ne možemo da razgovaramo o stvarima koje do sada nisu bile tema, a da se u dijalogu ne sprovedu obaveze koje su strane dobile iz prošlosti i tu se jasno vidi da Srbija ima punu podršku EU, međutim visokog predstavnika Borelja i od emisara Lajčaka", rekao je on.

Paljokaj je rekao da su Borelju i Lajčaku u prošlosti govorili da je bila greška proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Borelju i Lajčaku su u prošlosti bili na stavovima, barem u ime vlada u kojima su bili ministri, da je proglašenje nezavisnosti Kosova bila greška i da je neprihvatljivo, njihove države nisu priznale Kosovo", rekao je Paljokaj.

Kurir.rs/Koha ditore/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track