KURTI: Dajemo šansu sporazumu za tablice bez kazni, ali konačan dogovor ne može da ostane po strani
Foto: BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic/DS

KURTI: Dajemo šansu sporazumu za tablice bez kazni, ali konačan dogovor ne može da ostane po strani

Politika -

Dajemo šansu sporazumu bez kazni, ali ne samo za registarske tablice a da ostavimo po strani pitanje pregovora o konačnom dogovoru, rekao je danas premijer Aljbin Kurti, dodajući da se Beograd "obavezao da više neće izdavati tablice iz vremena Miloševića", prenosi Koha.

"Nije dovoljno da se dogovorimo o registarskim tablicama, iako se slažem da drugu fazu treba obustaviti u potrazi za rešenjem oko pune normalizacije odnosa do marta 2023. godine. Tako da dajemo šansu sporazumu bez kazni, ali ne samo za registarske tablice, a da ostavimo po strani pitanje pregovora o konačnom dogovoru. S druge strane, Beograd se obavezao da više neće izdavati tablice iz vremena Miloševića”, rekao je Kurti.

Rekao je i da je neophodno ispravljanje "greške" Đuzepa Borelja, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku.

"Optimisti smo i verujem da je neophodno ispravljanje Boreljove greške. Sada je Americi potrebno još 48 sati da se jučerašnje približavanje danas ili sutra pretvori u dogovor. Oni daju sve od sebe. Mislim da nismo u vremenu kada treba pričati o novim odlaganjima. Treba da pričamo o maksimalnom intenzitetu tako da u roku od 48 sati imamo dogovor kako smo ciljali u Briselu, a da se ne ograničavamo na stvari kao što je rad na tablicama", rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da od juče nije bio u kontaktu sa visokim predstavnikom Evropske unije Đuzepom Boreljom i ponovio je kritike na račun Borelja, rekavši da je odustao od francusko-nemačkog predloga tražeći dogovor samo o registarskim tablicama, prenosi Reporteri.

„SAD, posebno ambasador Hovenijer, veoma su posvećeni i angažovani i hvala mu na tome. Njegova uloga je uvek konstruktivna, pozitivna, kreativna. I SAD i Hovenijer ulažu maksimalne napore. Oni su u kontaktu sa Briselom. Od kako sam završio poslednji sastanak, nisam komunicirao sa Boreljom, koji je, sa žaljenjem ponavljam, odustao od francusko-nemačkog predloga, i dao predlog o tablicama, a dogovor o tablicama nije dovoljan“, rekao je Kurti.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track