PREMIJERKA BRNABIĆ: Ne očekujem da će Evropska komisija postupiti po preporukama Evropskog parlamenta
Foto: Printskrin / You Tube

predsednica vlade srbije

PREMIJERKA BRNABIĆ: Ne očekujem da će Evropska komisija postupiti po preporukama Evropskog parlamenta

Politika -

Pojasnila da preporuke nemaju snagu rezolucije, da Evropska komisija može da postupa to tim preporukama, ili da ih uzme u obzir, ili da ih ne uzme u obzir i da ne postupa

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne očekuje da će Evropska komisija postupiti po preporukama Evropskog parlamenta (EP).

Brnabić rekla novinarima u Beogradu da preporuke nemaju snagu rezolucije, da Evropska komisija može da postupa to tim preporukama, ili da ih uzme u obzir, ili da ih ne uzme u obzir i da ne postupa.

"Ima nekoliko zanimljivih stvari u tim preporukama, prva je svakako uvođenje sankcija Rusiji, a druga je međusobno priznavanje sa takozvanom Republikom Kosovo", rekla je Brnabić i istakla da za nju te dve stvari imaju istu težinu.

Ona je rekla da te dve preporuke nisu u interesu Srbije, srpskog naroda i ocenila je da "nije u skladu sa medjunarodnim pravom niti Rezolucijom 1244".

Premijerka je istakla da nijedna od stvari koje stoje u preporukama ne stoje u pregovaračkim okvirima sa EU. Brnabić je rekla da Srbija nije otvorila poglavlje 31, po kome se uskladjuje spoljna i bezbednosna politika sa EU.

Evropski parlament u Strazburu usvojio je juče rezoluciju da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi znatan progres u reformama.

Taj dokument nije pravno obavezujući za evropske institucije i države članice, a njime je Evropski parlament dao preporuke za buduću politiku proširenja Evropske unije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja