ALBANCI BESNI, GAĐALI KURTIJA TREŠNJAMA! Priština menja taktiku i opet kreće u kampanju kako bi od pet članica EU dobila priznanje
Foto: Kurir, EPA Filip Singer

ALBANCI BESNI, GAĐALI KURTIJA TREŠNJAMA! Priština menja taktiku i opet kreće u kampanju kako bi od pet članica EU dobila priznanje

Politika -

Kosovski premijer našao se na udaru nakon dogovora o tablicama u Briselu, jer smatraju da je Beograd bolje prošao. Istovremeno, albanski aktivista u SAD otkrio da više neće insistirati na priznanju od Srbije

Nakon pregovora u Briselu u vezi sa registarskim tablicama, kosovski Albanci besni su na premijera Aljbina Kurtija, jer smatraju da je Beograd daleko bolje prošao u ovom dogovoru. Istovremeno, Priština, po svemu sudeći, menja planove i odustaje od insistiranja na međusobnom priznanju s Beogradom, već kreće u pohod na priznanje od pet zemalja članica EU koje ih do sada nisu priznale kao nezavisnu državu.

"Progutao svoje reči"

Aljbin Kurti
foto: Printscreen/Facebook

Pristalice Socijaldemokratske partije zasule su preksinoć trešnjama Kurtija ispred zgrade vlade, gde je trebalo građanima da predstavi budžet za narednu godinu, te je Kurti u pratnji obezbeđenja u zgradu ušao na tajni ulaz. Povod je sporazum sa Srbijom o registarskim tablicama. SDP navodi da je Kurti iskoristio datume i rokove da podstakne imidž otpora.

- Kurti je zainteresovan da se tema tablica što pre zaboravi jer se iza prihvatanja manjeg pitanja krilo krupno pitanje - prihvatanje Zajednice srpskih opština. Premijer je progutao svaku svoju reč. Baš kao basna s trešnjama. Građani zemlje jedu štetu bez razlike. Gospodine premijeru, trešnje su samo za vas - naveli su iz SDP.

Istovremeno, u Prištini se sve češće šuška o tome da više neće insistirati na zahtevu od kog nisu odustajali - međusobno priznanje, već će se okrenuti lobiranju da im nezavisnost prizna pet država članica Evropske unije koje to do sada nisu uradile. O tome je prekjuče govorio i albanski aktivista u Americi Uk Ljuši, koji smatra da Kosovo mora da traži priznanje od pet EU zemalja, te da, kako je rekao, priznanje od Srbije više nije važno.

Žele do stolice u UN

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da je prištinska trka za priznanjem još pet država EU njihovo utiranje puta ka članstvu u Ujedinjenim nacijama.

Boško Jakšić
foto: Zorana Jevtić

- Ako se otkloni prepreka, tih pet članica UN, onda imate čitav blok Unije koji nije protiv njihove nezavisnosti i na velika vrata im se otvara kapija UN. To je plan Prištine. U krajnjoj liniji, to je i nešto što je planirano i kod nemačko-francuske inicijative, koja je sada, prema rečima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja, plan EU. Zato je jasno da se ide na homogenizaciju EU, a onda je lakše dobiti podršku za članstvo u UN - kaže Jakšić.

Osvrćući se na nezadovoljstvo kosovskih Albanaca nakon dogovora o tablicama, Jakšić ocenjuje da je, bez obzira na to ko je u određenoj situaciji za nešto malo bolje prošao, svaka vrsta trijumfalizma vrlo opasna.

- Ako je i dobila srpska strana ovog puta ono što je tražila, to je još suviše malo, pre svega imajući u vidu ZSO, te nije vreme ni za kakvo slavlje - konstatuje Jakšić.

Suzana Grubješić

Drugačiji pristup

Pokušaj priznanja Kosova od pet članica EU nije iznenađenje, ocenjuje Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku:

- Nije se ta informacija pojavila juče, već je još u januaru objavljen izveštaj Centra "Vilson" i "Džons Hopkinsa" koji zagovara drugačiji pristup rešavanju kosovskog pitanja. Kaže se da bi priznanje Kosova od strane četiri članice NATO (Španije, Slovačke, Rumunije i Grčke) doprinelo transformaciji dijaloga koji je na izdisaju i omogućilo ulazak Kosova u NATO, a posredno i ulazak BiH. Ne insistira se na ulasku u UN, niti na uzajamnom priznanju Srbije i Kosova. Da li je ovo rezervna opcija koja bi mogla da se u nekom trenutku nađe na stolu ili ne, ostaje da vidimo, ali činjenica je da Srbiji ne odgovara ni međusobno priznanje, a ni ulazak Kosova u UN, kako verovatno stoji u francusko-nemačkom, odnosno evropskom predlogu.

Zakazani prevremeni izbori

Glasanje u Zvečanu i Leposaviću 25. decembra

Kosovska predsednica Vjosa Osmani odredila je 25. decembar kao datum za održavanje prevremenih izbora za skupštine Zvečana i Leposavića. Osmanijeva je pozvala političke subjekte na mirnu kampanju, bez tenzija, uz poštovanje izbornog zakona i političkih rivala.

Portparol CIK Valjmir Eljezi izjavio je da su se za vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, od 15. do 25. novembra, prijavila tri politička subjekta, od kojih je samo jedan dostavio imena četiri kandidata za sve četiri opštine, dok druga dva imaju kandidate samo u po jednoj opštini.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Kurir, EPA Filip Singer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track