MINISTARKA ĐEDOVIĆ U OSLU: Dragoceno iskustvo Norveške u reformi energetskog sektora
Foto: Nebojša Babić

Ministarka rudarstva i energetike

MINISTARKA ĐEDOVIĆ U OSLU: Dragoceno iskustvo Norveške u reformi energetskog sektora

Politika -

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović sastala se danas u Oslu sa državnim sekretarom u Ministarstvu nafte i energetike Norveške Andreasom Bjelandom Eriksenom i direktorom Direktorata za vode i energetiku Кjetilom Lundom.„Vlada Srbije u potpunosti je posvećena reformi energetskog sektora kako bismo imali stabilan, održiv sistem i zdraviju životnu sredinu. Iskustvo Norveške kao energetskog giganta je dragoceno u procesu reforme našeg energetskog sektora", izjavila je posle sastanka Đedović.

Istakla je da su na sastanku razmenili iskustva o tome kako da se na održiv način planiraju ulaganja u energetski sektor i kako da se na najbolji i najefikasniji način iskoriste resursi Srbije.

„Naš prvi cilj, na kome radimo sa norveškim partnerima, je da u naredne dve godine stabilizujemo energetski sistem. U tom smislu, uz ogromne napore određeni dobri rezultati su već vidljivi. Drugi cilj je srednjoročan, planiranje energetske tranzicije na način da do 2030. godine imamo u sistemu više obnovljivih izvora energije, iz vetra, solara i hidro kapaciteta. Treći i finalni je dekarbonizacija energetike i stabilnost energetskog sistema do 2050. godine", kazala je Đedović.

Podsetila je da je Norveška pre 30 godina uvela profesionalni menadžment u energetske kompanije i stvorila povoljnu klimu za privatna ulaganja, na održiv način i način da njihovi energetski resursi pripadaju njihovim građanima odnosno da građani i privreda imaju najveće koristi.

„To je ono što Srbija želi, tome je Vlada posvećena“, poručila je Đedović koja boravi u ;Norveškoj kao deo delegacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track