PREDSEDNIK DIREKTNO NA TV IZ NORVEŠKE: Razgovarali smo o KiM, energetici i kako da nam vazduh bude čistiji, to su ogromna ulaganja
Foto: Printscreen Pink

ZVANIČNA POSETA

PREDSEDNIK DIREKTNO NA TV IZ NORVEŠKE: Razgovarali smo o KiM, energetici i kako da nam vazduh bude čistiji, to su ogromna ulaganja

Politika -

OSLO - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u zvaničnoj poseti Kraljevini Norveškoj, uključio se uživo u TV program rekavši da se najviše razgovaralo o energetici, ali i o Kosmetu i situaciji u BiH za koju su oni zainteresovani.

- S Norvežanima smo razgovarali i kako da nam vazduh bude čistiji a zemlja zelenija a to su ogromna ulaganja pa nam je s toga norveška pomoć dragocena. Ali to moramo da uradimo, da bismo i na tom polju bili uspešni kao na drugim poljima poput javnog duga koji je kod nas niži nego u 90 odsto zemalja sveta - kazao je Vučić.

1 / 3 Foto: Printscreen Pink

Predsednik je naglasio da je Norveška zemlja koja sklapa prijateljstva i čuva mir, te da je s te strane izuzetno značajna u svetu, posebno što nije članica EU.

- Norveška je nama strahovito važna - naglasio je predsednik dodajući da sarađujemo i u oblasti vojske i regrutnog sistema.

Susret s kraljem

Predsednik je rekao da mu je čast što je imao priliku da predstavlja Srbiju u razgovoru s kraljem Haraldom V do kog inače nije nimalo lako doći jer ima mnogo šefova država koji traže prijem kod njega ali da se to teško ostvaruje. Susret je trajao i duže nego što je bilo dogovoreno.

O Kurtiju i statusu

- Ako Kurti kaže da je za njega pitanje statusa Kosovo završeno - dobro. Ja sam mu zahvalan. Jer je i za mene pitanje statusa završeno, rekao je Vučić i pojasnio: - Tu svršenost statusa baziram na jednom dokumentu, Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija. Predsednik je tako prokomentarisao izjavu tzv. kosovskog premijera koji je rekao da je "za njega pitanje statusa Kosova završeno".

- Dobro je da znamo na šta računa... Kurti računa na silu zapadnih zemalja - rekao je predsednik govoreći o statusu tzv. Kosova, pitanje koje je za njega završeno. Situacija na Severu i svud na Kosovu govori da tamo vri, doslovno vri, Srbima je prekipelo svuda, a o Metohiji da i ne govorim, plus 19 upada ROSU i FTO - rekao je Vučić dodavši da je posredi sistematski progon. Predsednik je dodao da Kurti ne poštuje dogovore i da neće da se vraća u prošlost sem kad to njemu odgovara.

O fudbalu

- Ja sam kriv što je 3:3... Nažalost nisam mogao da gledam, žao mi je što nismo pobedili, valjda nema nikog kome nije žao, ja sam tužan, svako od nas... Umem li ja da šutnem loptu, da treniram te igrače... Ne umem... Ja sam zahvalan Draganu Stojkoviću što je podigao naš fudbal i svim reprezentativcima na trudu... Danas nam je bolja i jača reprezentacija nego što je bila pre nekoliko godina.

- Uvek ću da budem uz svoj narod, uz svoju reprezentaciju... Pobedili, izgubili, svejedno je, uvek ću svim srcem biti uz Orlove... Ljubav se pokazuje kad je teško a ne kad je lako, svim srcem uz momke i Piksija, igraćemo, pobedićemo - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je Zoran Lutovac (DS) rekao da nije moguće da neko onako vodi a da onda završi rezultatom 3:3, te da "mora da ih je Vučić zvao".

Predsednik je naglasio da moramo da promenimo prvo svoje navike, da su ulaganja ogromna posebno kad je reč o izvorima obnovljive energije. On je naglasio da to mora bude uređeno i da Srbija mora da ima pravo preče kupovine po realnim cenama a tek onda da se višak izvozi kome god jer se ovde koristi "naše sunce, srpski vetar".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink

Predsednik je rekao da su Norvežani kad je reč o obnovljivim izvorima energije i energetici ponudili 3 rešenja i da su oni rekli da većina direktora javnih preduzeća mora da ode i da dođu novi ljudi koji razmišljaju na potpuno drugačiji način.

Poziv norveškom kralju da poseti Srbiju

Predsednik koji se danas sastao s norveškim kraljem Haraldom Petim i prestolonaslednikom Hokonom pozvao ih je da posete Srbiju. "Danas otvaramo novo poglavlje u odnosima Srbije i Norveške", objavio je Vučić na Tviteru posle sastanka sa šefom norveškog parlamenta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track