VLADIMIR ĐUKANOVIĆ NAKON ZAHTEVA EKOLOŠKIH UDRUŽENJA: Vlada da podnese ostavku ako NE DOZVOLI iskopavanje litijuma!
Foto: Tihomir Ilić

nastavlja se rasrpava oko nalazišta minerala

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ NAKON ZAHTEVA EKOLOŠKIH UDRUŽENJA: Vlada da podnese ostavku ako NE DOZVOLI iskopavanje litijuma!

Politika -

Učesnici ekoloških udruženja su na protestu održanom ispred Vlade Srbije zatražili ostavke od predsednika države i premijerke ukoliko dozvole iskopavanje litijuma, a sada se na Tviteru oglasio i član Srpske napredne stranke, advokat Vladimir Đukanović koji tvrdi da zahteva to isto, ali ukoliko se ne dozvoli iskopavanje litijuma!

Vladimir Đukanović
foto: Kurir televizija

Naime, na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), nešto više od 200 građana blokiralo je u subotu posle 15 časova raskrsnicu kod Vlade Srbije u centru Beograda na godišnjicu prvog protesta zbog najavljene eksploatacije litijuma i otvaranja rudnika međunarodne kompanije "Rio Tinto" u dolini Jadra kod Loznice. Učesnici su zatražili ostavke od: predsednika države, ostavku Vlade, raspuštanje Skupštine jer, kako su naveli "nisu sposobni da upravljaju državom".

Zatim se na Tviteru oglasio i Đukanović sa rečenicom "i ja sve ovo isto zahtevam, ukoliko se ne dopusti eksploatacija litijuma".

Đukanović je i u oktobru ove godine na sednici Skupštine Srbije zatražio od premijerke Ane Brnabić i nove ministarke energetike da završe projekat Rio Tinto, jer je to "budućnost od koje Srbija može da ima velike koristi".

- Vi ste ratna Vlada i samim tim ćete donositi takve odluke i verovatno ćete izazivati gnev među ljudima. Ali znam da ste čestiti i pošteni ljudi i da ćete ginuti za Srbiju. Odustajanje od eksploatacije litijuma bilo bi isto kada bi u Kuvajtu rekli da odustaju od eksploatacije nafte - rekao je Đukanović tada u Skupštini.

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović izjavila je pre nekoliko dana da je zelena tranzicija glavna tema u Evropi, kao i da je litijum, čije se rezerve nalaze i u Srbiji, prepoznat kao ozbiljan resurs za borbu protiv klimatskih promena i energetsku tranziciju.

Ona je dodala da se u Srbiji odustalo od ideje da se taj potencijal iskoristi kao razvojna šansa. Ministarka je u saopštenju navela da se od litijuma odustalo pre svega zbog nedovoljno znanja i naučnih činjenica, ali i velikog pritiska dela javnosti da se projekat obustavi i to pre nego što su urađene studije koje bi pokazale kakav bi to uticaj imalo na životnu sredinu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track