TAČKA KLJUČANJA: Šta bi izazvalo NAPUŠTANJE INSTITUCIJA Srba južno od Ibra na Kosovu i Metohiji?! Koje su nam OPCIJE
Foto: Zoran Šaponjić

analiza

TAČKA KLJUČANJA: Šta bi izazvalo NAPUŠTANJE INSTITUCIJA Srba južno od Ibra na Kosovu i Metohiji?! Koje su nam OPCIJE

Politika -

Situacija na Kosovu i Metohiji je na ozbiljnoj tački ključanja i svakim danom prete nove eskalacije, pogotovo imajući u vidu predstojeće izbore koje Priština priprema u opštinama na severu. Dodatno alarmira poruka Srba južno od Ibra da bi i oni mogli da napuste sve kosovske institucije. Analitičari ocenjuju da bi to izazvalo mnogo veće turbulencije, ali i da bi onda Kfor morao da uzme stvar u svoje ruke i da se vratimo na ono što kaže međunarodno pravo i Rezolucija 1244 SB UN.

Naši sagovornici kažu i da Srbija mora u ofanzivu, te da je nabolje rešenje nastavak kampanje otpriznanja kosovske nezavisnosti.

Nove eskalacije

Da smo na putu ka novim eskalacijama, smatra karijerni diplomata Zoran Milivojević, koji ukazuje na to da je srpska strana na ivici strpljenja, te da je vreme da oni koji imaju stvarni uticaj preduzmu konkretne mere. Osvrćući se na poslednji potez Prištine, imenovanje Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi, te najavu da bi Srbi s juga KiM mogli da napuste kosovske institucije, u koje su integrisani gotovo 15 godina, mnogi u policiji, Milivojević poručuje da taj sistem onda ne bi mogao da funkcioniše.

Zoran Milivojević
foto: Marina Lopičić

- Onda i Kfor mora da uzme stvari u svoje ruke i da se vratimo na ono što kaže međunarodno pravo i Rezolucija 1244, funkcionisanje jednog entiteta koji se nalazi pod protektoratom UN, jer su oni nadležni da štite mir i stabilnost. Ako se desi da i ova eskalacija stupi na scenu, onda postoji samo taj mehanizam, ne postavlja se pitanje da li je realno ili ne. Ne postoji drugi mehanizam od tog mehanizma koji su postavile UN - kazao je on za RTS.

Upozorio je da je najopasnije što se EU ne ponaša statusno neutralno, već statusno pristrasno.

- Većina u EU, koja podržava kosovsku državnost, gura ovu priču o kandidaturi i viznu liberalizaciju. A ukrajinska kriza diktira ovaj tempo - kaže Milivojević.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ukazuje da bi izlazak Srba južno od Ibra iz institucija predstavljao mnogo ozbiljnije turbulencije nego takozvanih severnih Srba jer, kaže, Srbi s juga pokrajine po enklavama čine većinu Srba na KiM i oni su do sada pokazali mnogo veći stepen spremnosti da se uklope u administrativni poredak Kosova.

- Od toga da ogromna većina ima kosovska dokumenta, do toga da nisu pravili probleme oko tablica, da poštuju pravni poredak Kosova. Zato bi njihov eventualni izlazak iz institucija ozbiljno poremetio kakve takve balanse normalnog života koji više postoje južno od Ibra. Cenu bi platili Srbi po enklavama, jer bi se time jako pojačao pritisak Albanaca na njih, bilo bi više incidenata koji mogu da budu kao kapisle. U ovoj situaciji njih bi trebalo ostaviti po strani - konstatovao je Jakšić.

Boško Jakšić
foto: Zorana Jevtić

Uloga provokatora

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ukazuje da Zapad kao celina, čiji je Kosovo samo proizvod i instrument koji koristi, ima ubrzanu potrebu da što pre završi s legalizovanjem tog svog čeda koje su nasilno odvojili od Srbije.

- Pošto se SAD suočavaju s predstojećim neizvesnostima odnosa s Kinom i Rusijom usled rusko-ukrajinske krize, sada nas stavljaju na muke jer bez nas ne mogu da završe pitanje Kosova, koje s premijerom Aljbinom Kurtijem na čelu ima samo jednu jedinu ulogu - provokatora. Praktično nas svakim potezom roštiljaju i proizvode nove i nove poteze kako bi nas izbacili iz koloseka i naterali nas da se i sami oslobodimo pitanja Kosova, jer je postalo neizdrživo za Zapad da to tretira nadalje - objašnjava Jovanović.

Kako bismo bili pripremljeni na to nasilno rešenje, Kosovo, s punim odobravanjem Zapada, treba da vuče najneizvesnije i najprovokativnije poteze.

- U toj situaciji mi moramo da se postavimo što bolje, a opcije su nam ili da trpimo ili da sami aktivnije branimo svoje pravo na Kosovo tako što bismo krenuli u vrlo aktivno političko angažovanje u celom svetu po pitanju otpriznanja, jer je to naše najjače sredstvo protiv Zapada i njihove politike. Moramo da budemo ofanzivni, a ne samo da se branimo - konstatuje Jovanović za Kurir.

I fudbal im povod za provokacije

Kurti i Osmani likuju zbog ispadanja Srbije s Mundijala

Predsednica tzv. republike Kosovo Vjosa Osmani čestitala je reprezentaciji Švajcarske pobedu u utakmici protiv reprezentacije Srbije na Mundijalu u Kataru, a povodom toga oglasio se i Aljbin Kurti, koji nije krio oduševljenje.

Osmanijeva je na Tviteru okačila fotografiju Džerdana Šaćirija i Granita Džake kako rukama pokazuju albanskog orla, uz poruku "Bravo, shqipe", dok je Kurti na Fejsbuku objavio sliku te dvojice švajcarskih fudbalera koji su poreklom sa KiM uz komentar da "Srbija ne prolazi dalje"

- Srbija ne prolazi. Čestitam Švajcarskoj! - napisao je Kurti.

I. Žigić/ Foto/Source:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track