PREDSEDNIK U NIKINCIMA O ODLASKU U TIRANU: Idem sutra, boriću se za naš narod, pripremiću se dobro! Emotivno sam reagovao
Foto: Printscreen Pink

posle vežbe na poligonu, Vojska srbije podigla naoružane dronove

PREDSEDNIK U NIKINCIMA O ODLASKU U TIRANU: Idem sutra, boriću se za naš narod, pripremiću se dobro! Emotivno sam reagovao

Politika -

BEOGRAD - Na poligonu u Nikincima održana je vojna vežba pripadnika Vojske Srbije, u prisustvu predsednika Srbije i vrhovnog komandanta oružanih snaga Aleksandra Vučića.

- Jeste videli, zoljama i malim milošem sve pogodili! Važno da možemo zemlju da zaštitimo u svakom trenutku... Sad možemo da gađamo i danju i noću... Videli smo šta ne valja i sad možemo da radimo na tome, da to popravimo - rekao je predsednik posle vežbe a potom odgovarao i na pitanja novinara.

On je dodao da se radi u saradnji s privatnim sektorom kako bi se pronašla najbolja rešenja i napravi dobar posao za našu Vojsku, kao i da smo naručili veliki broj dronova-kamikaza.

Da li ide u Tiranu?

Predsednik je na pitanje da li ide na skup o Zapadnom Balkanu u Tiranu odgovorio da se konsultovao i sa Anom (Brnabić) i Milošem (Vučevićem) kao i s prijateljima iz sveta i drugim predsednicima i premijerima i da to nije pitanje njegove sujete, ali ponekad vas emocije prosto obuzmu kad vam neko godinama unazad samo proizvodi krize... a ja sam tim moram da živim jer moram da se borim za opstanak našeg naroda dole... diži vojsku, vraćaj vojsku, plaćaj i dogodi se, živ sam čovek...

- Prvo sam emotivno reagovao... živ sam čovek a za mene je veoma teško kad čujem tu retoriku za KiM, a to mi je izazvalo taj jed, gnev i bes... Nisam ni pijan, ni blesav, ni lud... ali da je sve što je rekao potpuno istinito... Za mene je vrlo teško da razumem taj jezik dve strane za KiM. Nisam siguran a nadam se da će biti neke koristi od mog odlaska u Tiranu a ako ne odem biće velike štete - rekao je predsednik rekavši da tamo može biti velike koristi za Srbiju na temu energetike za koju ćemo dobiti 65 miliona, pa ukidanje rominga za naše građane koji idu u Francusku, Nemačku...

Pojasnio je potom da je u prvi mah emotivno reagovao, ali da mu nije žao za ono što je rekao i da je rekao tačno onako kako jeste.

- Idem sutra..., u toku sutrašnjeg dana, boriću se za interese našeg naroda!, kazao je predsednik dodavši da se nada da svojim odlaskom tamo Srbiji ne može da nanese štetu. Kaže i da su mu svi saradnici savetovali da ide kao i da su mu rekli da je bolje da se tamo čuje makar jedan njegov odgovor nego nijedan iako mu pada teško kad krenu o sankcijama Rusiji i Kosovu na, za nas, neadekvatan način.

- Možda bih pokazao da je moja sujeta jača i veća da ne odem, ali bi bila veća steta da ne odem. U smislu privlačenja stranih investicija i drugo", rekao je Vučić i dodao da ta odluka nije pitanje njegove sujete ili emocija, već procene da li će od toga biti neke koristi ili štete po Srbiju.

Štosevi za malu decu: To su im oni najjadniji trikovi kao klikeri na trokiš

Predsednik je rekao da zna šta ga tamo čeka, priča o sankcijama Rusiji, a da toga nema bila bi priča o tzv. Kosovu pa kad se na to nadovežu Vljosa Osmani, Milo Đukanović pa još neki iz regiona, može da se zamisli kakva će to biti situacija za Srbiju...

On je dodao da su to najjadniji trikovi kao ono "kad smo bili deca pa igrali klikere na rupu ili trokiš". Dodao je i da velike sile neće promeniti mišljenje i da smo mi mali, ali da ne vredi kukati jer je život borba i on će se tamo boriti.

- Važno je da budem tamo. Velike sile ne menjaju svoje stavove i oni će želeti da Srbija na ovaj ili onaj način ili pusti Kosovo u Ujedinjene nacije ili da ih priznamo. Onda će reći da je fantastičan uspupak da ne dođe do međusobnog priznanja, nego samo da ih pustimo u Ujedinjene nacije. To su trikovi za malu decu - kao kad smo mali igrali klikere na trokiše, da li si se upecao ili nisi. Tako i oni misle da sa nama mogu da se igraju kao da nismo ozbiljna, slobodna i nezavisna država. Ali takva su pravila igre - suviše smo mi mali da bismo mogli da promenimo ceo svet, ali smo dovoljno ponosni i snažni da svoju zemlju sačuvamo - rekao je predsednik.

I ovaj iz Prištine... ne radi ništa, samo smišlja kako da napakosti Srbiji

Osvrnuo se i na Kurtija rekavši da na svakih sedam dana sedi i smišlja kako će da napakosti Srbiji.

- Pred nama je teško vreme, ko god misli da će neko da nas ostavi na miru po pitanju Kosova, neće. Ni ovi iz Prištine koji ništa drugo ne rade osim što sede i čekaju da smisle neku novu ludost ne bi li Srbima napakostili i ne bi li izazvali neku novu krizu, ili ovi što menjaju taktički mišljenje.

Brinem se šta će biti sledeće nedelje

Izrazio je i zabrinutost šta će biti naredne nedelje na Kosmetu jer izgleda kao da neko po komandi nešto izaziva. Rekao je i da na centralnom Kosmetu postoji veliki interes i potreba za proizvodima iz centralne Srbije a da smo mi veoma zainteresovani za sirovine sa KiM.

Dodao je da je potpuno normalno da stanovnici Prištine, Peći i drugih gradova na Kosovu i Metohiji imaju najveće potrebe za proizvodima iz centralne Srbije. Komentarišući izjavu bivšeg kosovskog premijera Avdulaha Hotija da je Kosovu Srbija "glavni trgovinski partner" u regionu, Vučić je kazao da je za Beograd to deo "unutrašnje trgovine".

"Nemamo problem s tim da kupujemo sirovine sa Kosova i Metohije jer posao spaja ljude, to sprečava postojanje barijera medju ljudima", rekao je Vučić novinarima na poligonu u Nikincima gde je prikazano dejstvo dronova u naoružanju Vojske Srbije (VS). Ocenio je da je unapređenje trgovine ostvareno voljom privrednika iz centralne Srbije i sa KiM.

"To se dešava mimo volje Aljbina Kurtija. Ne znam zašto to Kurtiju smeta", kazao je Vučić i dodao da "brine" šta će prištinske vlasti uraditi narednih dana pošto kako je ocenio, "nisu propustili 10 dana da ne naprave neki haos".

Imam zakazano i s Makronom

Predsednik je rekao da ima zakazane razgovore s holandskim i belgijskim premijerom na bilateralnom nivou, što ga je iznenadilo, ali i s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom s kojim se nedavno video ali i stalno razmenjuje poruke.

Aleksandar Vučič
foto: Printscreen Pink

Vežbi je prisustvovao i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Tokom vežbe prikazana je najmodernija oprema koju poseduju jedinice Vojske Srbije, a u fokusu je bila upotreba dronova.

Prikazani su ne samo dronovi za izviđanje terena, već i bespilotne letelice koje mogu da nose ubojna sredstva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja