PLJUŠTALE OPOMENE! Opet BURNO u Skupštini, Ćuta se šetkao po sali i DELIO LETKE, Brnabićeva mu je OVAKO ODGOVORILA!
Foto: Printscreen

rasprava o budžetu

PLJUŠTALE OPOMENE! Opet BURNO u Skupštini, Ćuta se šetkao po sali i DELIO LETKE, Brnabićeva mu je OVAKO ODGOVORILA!

Politika -

Dobili smo letke na sjajnom papiru, nisu se čak potrudili da bude recikliran, već ovaj koji je najgori za životnu sredinu, za koji ste morali da posečete ne znam koliko drveća, poručila premijerka Jovanoviću

Današnju sednicu Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o predlogu budžeta za 2023, ponovo su obeležile čarke između poslanika vlasti i opozicije, pa je bilo i opomena, isključivanja mikrofona, šetkanja, dobacivanja...

Bura ja počela već na početku sednice kada je poslanik grupe Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta bez dozvole izašao iz poslaničke klupe, prišao ministrima i stolu predsedavajućeg i delio im letke, pa podsetio na narodnu inicijativu da se trajno zabrani iskopavanje litijuma u Srbiji. Zbog ovakvog ponašanja zaradio je opomenu.

Vladimir Orlić
foto: screenshot RTS

- Ako ste završili svoj performans, dozvolite narodnom poslaniku Bošku Obradoviću da završi izlaganje. Dok se utrkujete ko će da bude veći i uspešniji, smetate ljudima da rade - poručio mu je predsednik Skupštine Vladimir Orlić i izrekao Jovanoviću opomenu.

Lekcija

Premijerka je ukazala da je Jovanović barem mogao da letke odštampa na recikliranom papiru.

- Svi građani su bili svedoci toga da smo dobili ove neke letke, dobili smo letke na sjajnom papiru, nisu se čak potrudili da bude recikliran, već ovaj koji je najgori za životnu sredinu, za koji ste morali da posečete ne znam koliko drveća, a ni u jednom trenutku niko od tih zelenih nije rekao dajte bar na recikliranom papiru da napravimo letke pa da pokažemo da brinemo - rekla je premijerka.

Ana Brnabić
foto: Printskrin / You Tube

Brnabićeva je potom pročitala na koji način sve može da se sačuva životna sredina, a jedan od njih je, kako je istakla, upotreba recikliranog papira.

- Želim i da ukažem na izuzetno važan predlog zakona koji smo poslali Skupštini, a tiče se zaštite životne sredine. To je Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Tim zakonom se povećava obim mera za unapređenje energetske efikasnosti, između ostalog, planira se ugradnja solarnih panela kod domaćinstava. Ekolozi, lažni ekolozi su glasali ili protiv ili nisu glasali uopšte, ali nisu glasali za. Građani mogu jasno da vide o kakvom je licemerju reč samo u ovih 15 minuta - istakla je premijerka.

Šta predviđa budžet

Inače, predlogom budžeta za 2023, predviđeni su prihodi i primanja u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, što je za 133,8 milijardi dinara, tj. 7,8 odsto, više u odnosu na rebalans budžeta za 2022.

- Imamo nikada veći budžet za kapitalne investicije, ulažemo u energetiku, prosvetu, nauku, inovacije, kulturu. Javni dug će biti ispod 60, odnosno 56,1 odsto BDP, a penzije će kumulativno, s povišicom od novembra i januara, porasti za 20,8 odsto - rekla je Brnabićeva.

Poslanici opozicije su se bunili i zbog načina zakazivanja sednice i predviđenom vremenu za raspravu. Šef Skupštine Vladimir Orlić produžio je jučerašnju raspravu za posle 18 sati.

Veroljub Arsić

Šoškić kao Mister Bin

Tokom rasprave o budžetu, komentarišući navode opozicije da su Kinezi izneli sve zlato iz Srbije, poslanik SNS Veroljub Arsić nazvao je bivšeg guvernera NBS Dejana Šoškića Mister Binom.

- On je pravdao smanjivanje deviznih rezervi u periodu od 2008. do 2012. i pad kursa dinara sa 78 na 119,80 za jedan evro time što onda Evropska centralna banka tad nije štampala evre, a sad štampa, pa sadašnji guverner uvećava devizne rezerve. A šta je sa zlatom? Kako se zlato uvećava? Zlato nije u Kini nego u trezoru NBS - rekao je Arsić.

I. Ž./ Foto/Source:Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track