SRBIJA IMA NEKOLIKO ALTERNATIVA KADA JE GORIVO U PITANJU! Atanacković za Kurir TV: Politika NEĆE UTICATI na SVETSKU PIJACU!
Foto: Kurir tv

naftni tokovi

SRBIJA IMA NEKOLIKO ALTERNATIVA KADA JE GORIVO U PITANJU! Atanacković za Kurir TV: Politika NEĆE UTICATI na SVETSKU PIJACU!

Politika -

Juče je stupio na snagu naftni embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem.

To znači i prekid dotoka ruske nafte naftovodom "Janaf" u Srbiju. Rusija ne prihvata taj limit ni po cenu smanjenja proizvodnje. Iako je pet članica Unije izuzeto od te sankcije zabrana nažalost važi i za Srbiju.

Nafta
foto: kurir tv

Stručnjaci se slažu da kratkoročno ova odluka neće uticati na tržište naftom u Srbiji, ali da bi početkom februara mogao da se pojavi ozbiljan nedostatak dizela.

Koliko je važno da sačuvamo uvoz i da li će ovo uticati na cenu naftnih derivata u našoj zemlji voditelji emisije Puls Srbije Milica Marković i Miloš Anđelković, razgovarali su sa Nebojšom Atanackovićem, članom upravnog odbora Nafte A.D.

- Vraćamo se na ona očekivanja koja smo imali, da ne sme da se plaća više od šezdeset dolara ako se transportuje morskim putem. Svejedno je ruska jafta bila jeftinija nego što je tržišna cena inače, ali mislim da se to neće odrazizi na cene derivata, ne sirove nafte - rekao je Atanacković.

aTANACKOVIĆ
foto: Kurir tv

On je istakao činjenicu da su svi dizel uvozili što iz Ukrajine što iz Rusije.

- Politika neće moći toliko da utiče na svetsku pijacu sirove nafte i ona će ostati takva kakva jeste - rekao je on.

Atanacković je poentirao ukazom na rast dolara i sve nazvao stabilnom klackalicom dolara i cene nafte.

- Nekad i lepše vreme utiče na veće kretanje stanovništva. Praktično interes potrošača sirove nafte je da cena bude stabilna u proračunu izvoza i prihoda. Nisam pobornik mišljenja da će se nešto promeniti od februara - rekao je Atanacković.

04:49

Atanacković za KURIR TV: Politika NEĆE UTICATI na SVETSKU PIJACU!

Na informaciju da "u NIS-u kažu da su zalihe pune" Atanacković je izneo svoj vid.

- Mi smo ipak zemlja koja ima taj neki neutralni položaj snabdevanja. Nije za očekivati da će kod nas doći do nekog poremećaja, ali moramo računati da moramo da nabavljamo rezerve. Norveška i Bliski Istok su alternativa, i imaćemo neke povlašćenije cene - rekao je Atanacković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track