TEROR! DETONACIJE I SIRENE NA KOSOVU! Kurti poslao policiju da nasilno pripremi teren za NELEGALNE izbore!
Foto: Armend NIMANI AFP Profimedia, Kurir, Twitter/Petar Petković, kosovo-online

UZBUNA U SRPSKIM OPŠTINAMA

TEROR! DETONACIJE I SIRENE NA KOSOVU! Kurti poslao policiju da nasilno pripremi teren za NELEGALNE izbore!

Politika -

Sirene za uzbunu i detonacije od topovskih udara odjekivale su juče širom opština na severu Kosova i Metohije, i to nakon što su članovi opštinskih izbornih komisija (OIK) u pratnji policije nasilno upali u prostorije opština i prostorija koje je OIK koristio tokom prethodnih izbora. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju s dugim cevima kako bi nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje predstojećih nelegalnih izbora u opštinama na severu.

Kosovska Mitrovica
foto: Kurir

Okupili se građani

Nešto posle podneva najpre je do opštine Zubin Potok došla policija u blindiranim vozilima sa članovima OIK, koji su nasilno upali u prostorije opštine, obili vrata i zamenili brave, te se određeno vreme zadržali. U međuvremenu se okupilo nekoliko stotina građana kako bi protestovali, ubrzo su se oglasile sirene, potom su odjeknule i dve detonacije, nakon čega su policajci i članovi OIK napustili zgradu opštine.

Zatim se isto ponovilo i u Severnoj Mitrovici, gde su sve u kancelarijama razvalili, polupali i razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije. I u Leposaviću su se oglasile sirene i čule detonacije, te je odmah primećen veći broj pripadnika Euleksa u tim mestima, dok je vazdušni prostor u više navrata nadletao helikopter Euleksa.

Petar Petković
foto: Beta Milos Miskov

Petković se odmah oglasio i poručio da je Kurti poslao na sever Kosova policiju s dugim cevima u prostorije opštine Zubin Potok kako bi, kako kaže, nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora.

- Reč je o najbrutalnijoj demonstraciji sile i izazivanju novih tenzija i provokacija od strane Prištine, koja nasiljem i jednostranim merama pokušava da sprovede svoje nelegalne, protivpravne i jednostrane mere i izazove novu destabilizaciju prilika na terenu. On je ovo tempirao i režirao dok se u Tirani održava Samit EU-zapadni Balkan, kao što je tokom samita u Berlinu pozvao na rušenje Briselskog sporazuma i hapšenje Nenada Đurića - rekao je on.

Žele sukobe

Ocenio je da ovako izgleda takozvana demokratija i vladavina prava Kurtija.

- Dok zabranjuje Srbima da učestvuju na izborima i referendumu, istovremeno dugim cevima, puškama i nasiljem pokušava da sprovede svoje izbore na severu pokrajine. Očigledna je Kurtijeva namera da nasiljem i oružjem preotme četiri srpske opštine na severu KiM i u njima na nelegalnim i nelegitimnim izborima instalira albanske predstavnike - ukazao je Petković.

On je pozvao Srbe da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije.

- Njihov jedini cilj je izazivanje sukoba i krize na severu, jer sve što naš narod želi jeste poštovanje prava i sporazuma, prava na ostanak i opstanak na svojim vekovnim ognjištima - zaključio je Petković.

Ova akcija izvedena je po nalogu centralne izborne komisije, koja namerava da u četiri severne opštine 18. decembra organizuje vanredne izbore za predsednike opština Zubin Potok, Severna Mitrovica, Leposavić i Zvečan. Za izbore u Zubinom Potoku prijavila su se dva albanska i nijedan srpski kandidat.

PREDSEDNIK OPŠTINE ZUBIN POTOK

Nogom otvarali vrata

Beta/Vlada Srbije
foto: Srđan Vulović

Predsednik opštine Zubin Potok Srđan Vulović rekao je za Kosovo onlajn da je ponašanje ljudi iz Prištine, koji su s policijom došli u prostorije OIK, bilo veoma bahato i neprofesionalno, ali da su oni reagovali mirno i nisu naseli na provokacije. Naveo je da su dva službenika u pratnji dvojice policajaca bez objašnjenja prošli pored portirnice i bez ikakve potrebe nogom otvorili inače otključana vrata prostorije koju koristi OIK.

- Policajac je prevodio šta su oni govorili. Rekao nam je da će novi službenik OIK raditi ovde sada od osam do 16 časova svakoga dana. Zatim je ušao majstor koga su doveli i zamenio je bravu na vratima. Posle toga su izašli iz zgrade, seli u džipove i otišli. Oni će od sada biti u prostorijama Izborne komisije Zubin Potok - rekao je i konstatovao da su bespotrebno bili bahati.

štampano izdanje 7.12.2022.
foto: Kurir

Kurir.rs/ Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track