OVO JE MALTRETIRANJE MOJE PORODICE I ČITAVOG SELA: Ispovest Srđana kome je Kurtijeva policija zaplenila 40.000 litara vina
Foto: Kosovo Online, Kurir, screenshot Kosovo-online

snašla ih muka

OVO JE MALTRETIRANJE MOJE PORODICE I ČITAVOG SELA: Ispovest Srđana kome je Kurtijeva policija zaplenila 40.000 litara vina

Politika -

Srđan Petrović, iz Velike Hoče oglasio se dan nakon upada kosovskih policajaca i carinika, koji su iz njegove porodične vinarije oteli više od 40.000 litara vina.

- Došli su kao kabadahije, ali nisam mogao da vratim dvadeset do zuba naoružanih policajaca. Vino su pretočili u cisternu od 30 tona i dva manja kamiona. I sve su prevezli u nekada poznatu vinariju "Orvin" kod Orahovca, a koja se sad na albanskom zove "Kamena tvrđava". Tu su moj otac i majka proveli radni vek, a tu sam i ja radio do 1999, kada su svi Srbi ostali bez posla, priča Petrović.

Celodnevna drama, tokom koje su pokušavali da sačuvaju sve što su stvarali, a u čemu su im pomagale i komšije, završila se onako kako su Petrovići i slutili: u podrumu su ostale prazne bačve.

- Snašla nas je velika muka. Ono što su nama uradili je čisto psihičko i fizičko iscrpljivanje, maltretiranje i moje porodice, i čitavog sela. Hteli su da odvezu i moje sudove za skladištenje vina, koje sam dobijao od raznih humanitarnih organizacija, ali im to nisam dozvolio - priča nam ovaj domaćin, u čijoj se porodici već šest generacija proizvodi vino od grožđa iz sopstvenog vinograda.

Petrović ističe da su pripadnici tzv. carine Kosova, uz asistenciju naoružanih policajaca, došli bez naloga za zaplenu, a da su tek potom nabavljali nekakve naloge tužilaštva:

- Oni mene nisu uhvatili ni u transportu, niti u prodaji vina, niti sam nekome nudio piće, već sam ga čuvao u svom podrumu. Kada su mi rekli da se, po njihovom mišljenju, bavim nezakonitom proizvodnjom, pitao sam ih šta da radim sa grožđem iz svog vinograda? Naravno, nisu imali odgovor.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track