MIRNA NOĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: Vozila Euleksa patroliraju, predsednik Vučić večeras o situaciji na KiM
Ilustracija, Foto: Kurir

mirno ali napeto

MIRNA NOĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: Vozila Euleksa patroliraju, predsednik Vučić večeras o situaciji na KiM

Politika -

U severnom delu Kosovske Mitrovice, posle upada kosovske policije u četvrtak uveče, mirno je, ali napeto. Manji broj pripadnika kosovske policije raspoređen je u Bošnjačkoj mahali i u naselju Tri solitera. Gradom patroliraju vozila Euleksa.

O poslednjim događanjima na KiM i odgovoru Beograda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoriće danas u 19 sati.

Kosovska policija uhapsila je na Jarinju Srbina M. A. zbog sumnje da je učestvovao u napadu vatrenim oružjem na policijske službenike.

On se sumnjiči za teško ubistvo u pokušaju. U policiji ne preciziraju kada i gde se tačno slučaj dogodio, osim da je do incidenta došlo "pre određenog vremena".

Kosovska policija saopštila je da je u četvrtak uhapsila još jednog građanina srpske nacionalnosti zbog napada na policajce.

U Prištini je Centralna izborna komisija održala sinoć vanrednu sednicu povodom izbora u četiri opštine na severu KiM. Razgovaralo se o bezbednosti održavanja izbora o čemu će obavestiti predsednicu privremenih institucija, koja treba da donese odluku o njihovom održavanju.

Više zapadnih zemalja pozvalo je Vladu u Prištini da odloži izbore zakazane za 18. i 25. decembar.

Brisel osuđuje svako nasilje i poziva na odgovornost i deeskalaciju. Navode da jedinice Euleksa i Kfora patroliraju i prate situaciju, ali da je prioritet normalizacija odnosa dve strane.

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i Metohije, sutuacija je opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Ističe da se nastavlja kampanja zastrašivanja i ugnjetavanja srpskog stanovništva.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Beograd i Prištinu na uzdržanost i izbegavanje eskalacije tenzija. Portparol Stejt departmenta osudio je nasilje u incidentima 6. i 8. decembra.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track