KURTIJEVI SPECIJALCI S PRSTOM NA OBARAČU PATROLIRALI ISRED SRPSKE BOLNICE: Građani ne odustaju od barikada!
Foto: AP/Visar Kryeziu, Armend NIMANI / AFP / Profimedia

NIŠTA MU NIJE SVETO!

KURTIJEVI SPECIJALCI S PRSTOM NA OBARAČU PATROLIRALI ISRED SRPSKE BOLNICE: Građani ne odustaju od barikada!

Politika -

Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajaca Dejana Pantića i dalje na hladnoći, kiši i snegu provode dane i noći na barikadama na severu Kosova, dok u blizinu patroliraju džipovi Kfora! Za to vreme premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je specijalce sa dugim cevima poslao u Kosovsku Mitrovicu, gde su se stacionirali iznad bolnice!

Promrzli od hladne, ali i napete noći, kao i snega, koji je počeo da pada u Lešku i Ibarskoj Slatini, meštani su i noć između nedelje i ponedeljka proveli na barikadama. Barikada u Soćanici je u nedelju uveče dodatno ojačana duž magistralnog puta Leposavić - Kosovska Mitrovica. Na pitanje pripadnika Kfora koji su obilazili barikade u Rudaru kod Zvečana "ko vodi ove barikade", dobili su nedvosmislen odgovor: "Narod ih vodi!"

Kosovo, Kosovo i Metohija, KiM, barikade
foto: Instagram/stop_nasilju1

Kao u ropstvu

- Šta smo mi? U kom veku živimo da uperuju puške u nas? Gde ste tada kada to rade Albanci? Deset godina ovde živimo kao u ropstvu - poručili su građani sa barikada.

U međuvremenu, tzv. kosovska policija nije dozvoljavala prolaz vozilima i pešacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Da stvar bude gora, pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije poslednjih nekoliko dana na društvenim mrežama objavljuju svoje fotografije kojima se hvale kako su ušli na sever Kosova, pokazuju dvoglavog orla kao znak "velike Albanije" kako bi dodatno isprovocirali Srbe. Na fotografijama snimljenim na ulicama Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića vide se najčešće maskirani pripadnici policije s rukom na obaraču, a te fotografije prate brojni komentari podrške ekstremnih Albanaca, od kojih neki pozivaju na "konačni obračun sa Srbima".

Osnovne i srednje škole na severu Kosmeta od juče ne rade i neće raditi do daljeg.

UŽAS

Kurtijevi policajci išamarali srpskog dečaka?

l Pripadnici Kurtijeve policije navodno su juče u naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici izudarali dečaka L. M. (12) srpske nacionalnosti samo zato što je uplašen hteo da pobegne i zato što je odbio da ga bez razloga pretresu. Kako je naveo Informer, dečaku je jedan policajac lupio dva šamara, a drugi jedan, samo zato što je odbio da ga pretresu.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, nakon nasilnog upada jedinica ROSU u nedelju na Gazivode, poručio je iz mesta Rudare, u kom su Srbi na barikadama, da oni žele mir i traže da se na slobodu puste neosnovano uhapšeni Srbi, kao i da Aljbin Kurti povuče jedinice koje je poslao na sever.

- Ne želimo ništa tuđe, želimo samo da sačuvamo svoje i svoje porodice - kazao je Rakić.

Vapaj

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da je još jedna napeta noć iza Srba na barikadama, ali da oni tako žele da sačuvaju mir i pošalju vapaj međunarodnoj zajednici, koja nikako da čuje šta se zaista dešava na Kosovu.

- Evropo, da li vidiš duge cevi na severu?! Da li, Evropo, vidiš specijalce iznad bolnice? Dok se Srbi na barikadama bore za goli opstanak, Kurti na sever šalje ROSU sa prstom na obaraču! Po kojoj tački bilo kog sporazuma Kurtijevi specijalci borave na severu KiM? Oni tamo nemaju šta da traže i svako njihovo prisustvo je direktno kršenje sporazuma. Srpska zastava je bila i ostaće na Gazivodama - kazao je Petković za RTS i dodao da je samo u ovoj godini bilo preko 136 incidenata.

Jelena Pronić

Petar Petković, Kosovo, barikade
foto: Beta Milos Miskov

SVE O NAJNOVIJIM DEŠAVANJIMA NA KOSOVU I METOHIJI SAZNAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA

štampano izdanje 13.12.2022.
foto: Kurir

Ne propustite danas POKLON IZNENAĐENJA plus dodatak STARS!

Stars, poklon, Kurir
foto: Promo

Pretpraznično raspoloženje traje i kod nas, zato smo se potrudili da vam spremimo sjajne poklone iznenađenja.

Kao drugi poklon dobićete dodatak Stars:

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus čekaju vas ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

štampano izdanje 13.12.2022.
foto: Kurir

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track