SRBIJA SPREMA OBIMAN MATERIJAL O PROGONU SRBA: Uz zahtev Kforu ide i ISTINA o ugroženoj bezbednosti srpskog naroda na Kosovu!
Foto: AP/Bojan Slavković

argumenti

SRBIJA SPREMA OBIMAN MATERIJAL O PROGONU SRBA: Uz zahtev Kforu ide i ISTINA o ugroženoj bezbednosti srpskog naroda na Kosovu!

Politika -

Srbija će u četvrtak nakon sednice Vlade uputiti zahtev KFOR za povratak dogovorenog broja srpskih bezbednosnih snaga po Rezoluciji 1244, najavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Uz taj zahtev, naša država pripremila je na desetine stranica poražavajućih podataka koji potvrđuju etničko čišćenje srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na KiM tokom poslednje dve decenije međunarodnog prisustva, prenose Novosti.

U dopisu koji dostavlja naša država, ističe se da se sprovodi kontinuirano višedecenijsko ugrožavanje života, bezbednosti i opstanka našeg naroda na KiM, koje je dostiglo takve razmere da se zahteva hitna i neodložna akcija međunarodnog bezbednosnog prisustva i svih drugih subjekata prema snagama kosovskih Albanaca, jer je od uspostavljanja misije, etnički očišćeno 312 naselja.

Upozoravajući KFOR na alarmantnu situaciju, srpska strana ukazuje na sliku prema kojoj preostali Srbi na KiM danas žive u getu, ograđeni bodljikavom žicom, bez mogućnosti slobodnog kretanja. Očigledan primer je zajednica Srba u Orahovcu, koja predstavlja "moderne Jevreje", kao i nekoliko Srpkinja u Đakovici koje su u "urbanom zatvoru", dok je Đakovica za Srbe poluslužbeno proglašena za "zabranjeni grad".

Bezbednost i opstanak Srba, kako se navodi, direktno ugrožava i sistemsko onemogućavanje njihovog prava na korišćenje svog maternjeg srpskog jezika, jer Srbi nijedan dokument, kao ni propis ne mogu da dobiju na svom jeziku.

U prilog sistemskom uništavanju opstanka Srba navodi se da su do juna 1999. godine živela ukupno 372.444 pripadnika nealbanskih zajednica, od čega je Srba bilo 239.761. Nekoliko meseci nakon raspoređivanja KFOR-a, pokrajinu je napustilo čak 56 odsto ukupnog broja nealbanaca - 209.068, od kojih 156.565 Srba.

Od 1999. do 2002. godine, uz upotrebu nasilja od strane naoružanih grupa kosovskih Albanaca, u potpunosti je etnički očišćeno šest od sedam urbanih gradskih sredina u kojima su pre sukoba u većem procentu bili Srbi. Južno od Ibra od 437 naseljenih mesta u kojima su živeli Srbi, očišćeno je 312 naselja, u celosti Dečani, Đakovica, Klina, Uroševac, Suva Reka...

Kosovska Mitrovica, Severna Mitrovica, Kosovo, ROSU, napad na Srbe, policija
foto: AP/Bojan Slavković

- Ukupno je, tokom martovskog pogroma, na prostoru KiM Srba ubijeno osmoro, teže ili lakše ranjeno 143, dok je proterano 4.012. Etnički je potpuno očišćeno šest gradova i devet sela, zapaljena 41 crkva, porušeno, zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća i 10 društvenih objekata, škola, domova zdravlja, pošta - navodi se u dokumentu.

U Kosovom Polju, pokazuju podaci, pre 1999. živelo je oko 6.000 Srba, dok je posle pogroma, u kome je zapaljeno 106 srpskih kuća i dve pravoslavne crkve, bilo njih 80. Iz Obilića su tokom pogroma proterani svi preostali Srbi, dok je u Đakovici uništeno 30 kuća, a četiri preostale starice su evakuisane iz grada. Od 1999. do marta 17. marta 2004, broj Srba u Prizrenu sa 8.300 spao je na 65, Uroševcu sa 5.300 na desetak, dok danas tamo nema nijednog Srbina, dok je Gnjilane bio dom za 8.000 Srba, a do 2004. preostalo ih je 250.

Kurir.rs/ Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track