10. DAN NA BARIKADAMA NA SEVERU KIM Srbi u Rudaru proslavili Svetog Nikolu, policija nije reagovala na razbijanje lokala
Foto: Kurir

ne odustaju

10. DAN NA BARIKADAMA NA SEVERU KIM Srbi u Rudaru proslavili Svetog Nikolu, policija nije reagovala na razbijanje lokala

Politika -

Srbi na severu Kosova i Metohije ušli su u 10. dan protesta zbog hapšenja sunarodnika i prisustva kosovske policije na severu pokrajine.

I dalje su na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Toliko su zatvoreni i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom kosovske policije. Osnovci se od danas vraćaju u školske klupe, dok će srednjoškolci nastaviti nastavu onlajn.

1 / 20 Foto: TV Most

20.13 - Petković: Kurti odmah da oslobodi Pantića i povuče specijalce s dugim cevima sa severa

Barikade na severu KiM za Srbe znače slobodu i predstavljaju njihov miran otpor bezakonju Aljbina Kurtija i njegovih velikoalbanskih ekstremista kojima je jedini cilj etnički čisto Kosovo i Metohija, naveo je u saopštenju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

U saopštenju se dalje navodi da bi "dobro bilo da Kurti bude u kordinaciji sa samim sobom i da odmah oslobodi Dejana Pantića, da povuče policijske specijalace sa dugim cevima sa severa KiM koji tu ne mogu biti prisutni, kao i da ukine spiskove za progon i hapšenje Srba".

19.14 - Komandant Kfora izbegao da odgovori na ključna pitanja

Kmandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Stjuart Manč rekao je da Kfor pažljivo prati situaciju na severu KiM i da je spreman za pružanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice svuda na KiM, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše zahtev Srbije da se srpske snage vrate na Kosovo i Metohiju u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, da li je takav povratak moguć i na koji način će Kfor reagovati u slučaju da dođe do dalje eskalacije na KiM, Manč kaže ''da je Kfor primio pismo od Srbije, i da se zahtev trenutno nalazi u fazi razmatranja i procene''.

- Kfor ostaje na oprezu i u potpunosti sposoban da ispunjava svoj mandat UN - naglašava Manč.

17.26 - Tzv. kosovska policija: Jarinje i Brnjak ostaju zatvoreni za saobraćaj

Tzv. kosovska policija saopštila je da su prelazi Jarinje i Brnjak, zbog barikada na severu Kosova i dalje zatvoreni za saobraćaj, prenosi Koha.

"Od postavljanja devet barikada od strane kriminalnih lica/grupa, bezbednosna situacija na severu zemlje i dalje je ista, gde su kao rezultat ovih barikada dve granične tačke Jarinje i Brnjak i dalje zatvorene za saobraćaj", navodi se u saopštenju.

Policija dodaje da i pored tih otežanih uslova pomaže građanima u svim njihovim zahtevima i potrebama, kao i da radi na sprečavanju krivičnih dela.

"Policija blisko sarađuje sa nadležnim bezbednosnim institucijama, u preduzimanju potrebnih zakonskih mera, a radi očuvanja ustavnog poretka", navodi se u saopštenju.

16.40 - Radojević: Kurtijevi potezi ne doprinose stabilnosti

Član Kriznog štaba Milan Radojević rekao je da su vlasnici lokala na kojima su sinoć razbijeni izlozi u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici pokušali da spreče vandale, koji su na njih bacili topovski udar i pobegli u pravcu Južne Mitrovice. Radojević je istakao da poslednji potezi kosovskog premijera Aljbina Kurtija ne doprinose stabilnosti na severu Kosova.

"Kosovska Mitrovica je jedini multietnički grad na Kosovu i Metohiji i svi smo uložili mnogo truda i energije da sačuvamo tu multietničnost. Međutim, poslednji Kurtijevi postupci i slanje policajaca na sever Kosova ne doprinose stabilnosti, a slučaj koji se desio sinoć je primer za to. Jer policajci, iako su bili na 10 metara od lokala nisu reagovali, nemo su posmatrali ljude koji su otšli u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice", rekao je Radojević.

On je poručio da Srbi na Kosovu nisu nikome pretnja i pozvao sve na uzdržanost.

"Pozivamo građane Kosovske Mitrovice, ali i sve Srbe sa severa Kosova na mir, uzdržanost, da ne nasedaju na provokacije i da mirno i dostojanstveno, kao što smo to uvek činili, barnimo svoje pravo na slobodu i ostanak na ovim prostorima", dodao je Radojević.

13.05 - Obeležena slava Sveti Nikola

Na barikadi u Rudaru kod Zvečana obeležena je krsna slava Sveti Nikola, gde su domaćini doneli posluženje za okupljene na barikadi.

Tom prilikom okupljenima se obratio domaćin slave Ivan Zaporožac, načelnik školske uprave Kosovske Mitrovice, koji je kazao da umesto u svojim domovima Srbi danas Svetog Nikolu proslavljaju na barikadi, i da se mole svetitelju da im da snage i upornosti da izdrže sve nedaće sa kojima su suočeni, pišu Novosti.

- Danas proslavljamo Svetog Nikolu u nadi da ćemo se odupreti pritisku iz Prištine, jer srpski narod gde god da je, bilo u izgnanstvu ili rovovima, uvek je proslavljao svoje svetitelje. Molimo Svetog Nikolu da sledeću slavu proslavimo u svojim domovima, sa svojim najmilijima - poručio je on.

1 / 8 Foto: Kurir

12.47 - Petković: Razbijeni izlozi srpskih lokala na Kosovu, Kurti pokazao "pravu prirodu"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su izlozi četiri srpska lokala u naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice, razbijeni u "napadu ekstremista", čime je potvrđena "prava priroda (premijera lažne države Kosovo Aljbina) Kurtijevog režima".

"Sada je jasno sa kojom namerom i razlogom je kosovska policija s dugim cevima poslata u mešovite srpske sredine", ocenio je Petković u saopštenju.

On je dodao da je taj incident potvrda da je Kurtijeva ideologija i praksa "najogoljeniji fašizam".

"Iskustvo nas uči da nasilje nad zajednicama i narodima počinje napadima na njihovu imovinu i zato je neophodno da UNMIK i KFOR hitno stanu u zaštitu Srba i njihove imovine na Kosovu i Metohiji", naveo je on.

10.49 - Predsednik Vučić sutra s komandantom NATO-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a admiralom Stjuartom Mančom u 10.00 časova.

10.30 - Razbijena stakla na srpskim lokalima

U etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice razbijena ukupno 4 lokala u vlasništvu Srba, TV servis je potpuno demoliran, a na dve kafane obijeni prozori i vrata. Četvrti lokal koji je obijen ne radi ali je isto u vlasništvu Srbina.

1 / 7 Foto: Kurir

Slučaj nije prijavljen tzv. kosovskoj policiji, čije se patrole nalaze na par metara od mesta događaja. Odmah pored srpskih, su i lokali Albanaca koji su neoštećeni.

8.38 - Brnabić: Brisel i Vašington čuju Srbe samo kad su na barikadama

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je za RTS da se čini da Srbe Brisel i Vašington čuju samo kada su na barikadama, a i tada ne baš dobro.

"Oni su na barikadama jer traže osnovna ljudska prava i ništa više od toga. Oni su napustili institucije samo zato što su tražili, nakon skoro deset godina, poštovanje Briselskog sporazuma", rekla je Brnabićeva.

Kaže da je razočarana međunarodnom zajednicom, odnosno njihovim poimanjem ljudskih prava, osnovnih demokratskih vrednosti i odgovorom na niz provokacija Aljbina Kurtija prema Srbima i drugim nealbancima.

8.31 - Srbi na barikadama obeležavaju krsnu slavu, noć protekla mirno

Noć na barikadama protekla mirno, a domaćini koji su na barikadama u Rudaru će danas kod krsta obeležiti krsnu slavu, Svetog Nikolu, javlja reporterka RTS-a Dragana Biberović.

Kažu da ne odustaju od zahteva da se na slobodu puste Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, kao i da se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa KiM.

Prisutne su pojačane patrole Kfora na severu KiM, a barikade i administrativne prelaze povremeno nadleću helikopteri.

Prisustvo tzv. kosovske policije prisutno je naročito u mešovitim sredinama i na prelazu između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice.

Građani kažu da se kraj krize ne nazire. Ugostiteljski objekti ne rade, a najavljeni humanitarni koncert u organizaciji studenata je odložen za neki od narednih dana.

7.35 - Samoopredeljenje: Barikade na severu treba da budu uklonjene

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti održao je juče sastanak sa ograncima ovog pokreta, na kom je zaključeno da barikade na severu KiM treba da budu uklonjene.

Kako je navedeno na Fejsbuk nalogu Samoopredeljenja, u diskusiji o političkoj situaciji Severna Mitrovica i barikade bile su centralna tema.

"U diskusiji o političkoj situaciji, sever Mitrovice i barikade koje bi trebalo ukloniti imali su centralno mesto. Tamo treba da se uspostavi red i zakon. Razgovaralo se i o borbi protiv korupcije i ekonomskom rastu, novom budžetu koji je već prošao dva čitanja u Skupštini. Što se tiče organizacionih pitanja, razgovaralo se o planiranju naših aktivnosti i daljem jačanju naše organizacije u zemlji i van nje", saopštilo je Samoopredeljenje.

Kfor je saopštio da je pojačao prisustvo na administrativnom prelazu Jarinje iz preventivnih bezbednosnih razloga.

Grupa građana protestovala je kod tog punkta na prilazu iz centralne Srbije, a kako kažu došli su da pruže podršku srpskom narodu na KiM.

Osnovci se od danas vraćaju u školske klupe, dok će srednjoškolci nastaviti nastavu onlajn.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track