12. DAN DRAME NA KiM: Specijalci sa dugim cevima iznenada zaposeli važan most kod Banjske SRBI SE NA BARIKADAMA MOLE ZA MIR
Foto: Printscreen/RTS

napeto na severu

12. DAN DRAME NA KiM: Specijalci sa dugim cevima iznenada zaposeli važan most kod Banjske SRBI SE NA BARIKADAMA MOLE ZA MIR

Politika -

Blokade na severu Kosova i Metohije ušle su u 12. dan, a Srbi su na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Kako kažu, biće uklonjene kada budu oslobođeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, ali i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa pokrajine. Prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni 12 dana, pod kontrolom kosovske policije. Mirno je, ali vlada opreznost. Krizni štab srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije pozvao je na najveći protest ikada, a zakazao ga je za četvrtak u podne.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

22.10 - Šef Kancelarije EU: Barikade moraju da budu uklonjene

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog rekao je da ni u koga ne upire prstom zbog situacije na severu KiM.

- Ne želim nikoga da krivim. Situacija je takva kakva je i mora se pronaći rešenje. Barikade moraju da se uklone i dijalog mora da se nastavi - rekao je Suniog i dodao da bi najbolje rešenje bilo postizanje dogovora o uklanjanju barikada.

Suniog je naglasio daje katastrofa što su Srbi sa severa napustili institucije

17.38 - Punktovi na putu Mitrovica - Leposavić

Na magistralnom putu Mitrovica - Leposavić takozvana kosovska policija je uspostavila punktove za vozila da bi, kako se navodi u saopštenju, garantovala kretanje i slobodu kretanja za sve bez razlike i sprečavanje kriminalnih aktivnosti i krijumčarenja uopšte.

- Upravljanje i kontrola bezbednosne situacije i dalje je glavni prioritet policije i ulažu se maksimalni napori da se već nekoliko dana prevaziđe napeta situacija na severu Mitrovice - dodaje se u saopštenju.

17.35 - Srbi u naselju Brđani uznemireni

Dolazak specijalnih jedinica takozvane kosovske policije uneo je novi jaz i nepoverenje među srpskim stanovništvom u naselju Brđani u Severnoj Mitrovici.

Na ulicama je više punktova na kojima je i 10-ak pripadnika policije, a pored patrolnih jedinica prisutne su i specijalne jedinice naoružane dugim cevima.

U naselju Brđani nema raskrsnice na kojoj nije parkirano vozilo policije. Na prvi pogled se vidi da su građani uplašeni zbog ovolikog broja policajaca.

Vesna Andrejević koja živi u naselju Brđani kaže da je njen život težak kao i ostalim građanima Severne Mitrovice, kako dodaje, možda i teži.

16.10 - Potresne poruke Srba sa KiM

Srbi na KiM okupljeni na barikadama mole se za mir i pravdu i opstanak na svojim ognjištima. Poručuju da nisu kriminalci već običan narod i da žele da se čuje da svako od njih želi da ostane na Kosovu i Metohiji.

Pogledajte potresan snimak sa severa KiM:

01:29

Srbi na Kosovu i Metohiji se mole za mir

14.09 - Pripadnici jedinice specijalne policije na putu u blizini sela Banjska

Pripadnici jedinice specijalne policije pojavili su se danas na prilazu glavnom magistralnom putu iz pravca sela Banjska u opštini Zvečan.

Prethodnih dana od podizanja barikada na severu njihovo prisustvo u blizini magistralnog putnog pravca Mitrovica-Raška nije bilo vidljivo.

barikade, Banjska, KiM, Kosovo i Metohija
foto: Printscreen/RTS

Na telefonskim snimcima vidi se grupa specijalaca sa dugim cevima, pored više oklopnih vozila parkiranih na samom putu, piše RTS.

Pripadnici specijalnih jedinica zaposeli su Bistrički most na magistralnom putu koji iz Mitrovice vodi prema Leposaviću.

Specijalci su na to mesto stigli sa pet blindiranih džipova, a lokalni Srbi strahuju da bi tu mogao da bude uspostavljen punkt ili da bi to možda mogla da bude najava uklanjanja barikada, piše kosovo online

Bistrički most nalazi se na magistralnom putu Mitrovica-Raška, nedaleko od skretanja za Banjska u smeru prema Leposaviću i administrativnom prelazu Jarinje.

12.10 - Prosvetni radnici na barikadama drže onlajn nastavu

Nastava u školama na severu KiM, nakon sedmodnevnog prekida zbog pogoršane bezbednosne situacije, nastavljena je u ponedeljak, ali se za srednjoškolce ona odvija onlajn, koju profesori drže sa barikada na kojima se nalaze.

Prema rečima direktorke Medicinske škole u Severnoj Mitrovici Marine Biševac mnogi srednjoškolci idu u školu van mesta u kojima žive i nisu u mogućnosti da pohađaju nastavu u učionicama.

"Kao što je poznato več 12-ti dan naši učenici nisu u mogućnosti da dođu do svojih učionica. Kao prosvetni radnici, da bi smo zaštitili jedno od osnovnih ljudskih prava, koje je definisano Konvencijom o zaštiti ljudskih prava, a to je pravo na obrazovanje, odlučili smo da u ovim vanrednim okolnostima organizujemo onlajn nastavu", rekla je Biševac.

Biševac je sa druge strane istakla da prosvetni radnici i na barikadama daju svoj doprinos očuvanju ljudskih prava.

"Kao što vidite, mi jesmo prosvetni radnici, ali pre svega smo majke, žene, roditelji koji dižu svoj glas i na ovaj način žele da daju svoj doprinos u borbi za očuvanje ljudskih prava koje su regulisana međunarodnom deklaracijom o ljudskim pravima, a to je pravo na život u svojoj zemlji, pravo na sigurnost, pravo na miran san i pravo na sigurnost kretanja. Sve ovo radimo u želji da ostanemo i opstanemo na našim vekovnim ognjištima svi zajedno", poručila je Biševac.

11.16 - Kfor o vraćanju 1.000 srpskih vojnika na KiM: Analiziramo nedavni zahtev Vlade Srbije

Kfor se oglasio saopštenjem u kojem se navodi da "trenutno analiziraju nedavni zahtev Vlade Srbije" za vraćanje do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti na KiM po Rezoluciji 1244.

Iz Kfora dalje navode da će nastaviti "da pružaju bezbedno okruženje i slobodu kretanja koja podstiče produktivan dijalog, dajući liderima mogućnost da kreiraju dugoročna, održiva rešenja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu".

"Misija Kfora koju vodi NATO sastoji se od više od 3.700 pripadnika osoblja iz 27 zemalja – uključujući NATO saveznike i partnere posvećene obezbeđivanju bezbednog, bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. Kao takva, uloga Kfora i dalje je fundamentalna za trajnu bezbednost širom Kosova i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana", piše u saopštenju.

Kako je istaknuto, Kfor je nedavno "pojačao prisustvo trupa na Jarinju iz preventivnih bezbednosnih razloga".

"To se pokazalo kao izuzetno uspešna aktivnost, u velikoj meri zahvaljujući produktivnoj i zahvalnoj saradnji Vlade Crne Gore, načelniku srpskog Generalštaba, institucija na Kosovu, misije vladavine prava koju predvodi EU Euleksu i Kforu. Povećanje prisustva trupa je bilo neophodno, imajući u vidu nedavne izveštaje o navodnom mogućem prisustvu organizovanih kriminalnih grupa u okviru demonstracija", navode iz Kancelarije za odnose sa javnošću Kfora.

10.34 - Hodža: Kosovska policija ima plan intervencije na svakoj barikadi

Direktor operative kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da policija ima kapacitet da ukloni barikade postavljene na putevima na severu Kosova, kao i da ima detaljan plan intervencije na svakoj barikadi. Hodža je istakao da će barikade biti uklonjene kada se proceni da će posledice biti minimalne, da je policija obučila i pripremila ljude i da ima opremu za uklanjanje barikada.

"Barikade će biti uklonjene onog momenta kada se donese procena i kada se odluči da će interes naše države, naših građana, naše policije, imati najmanje posledica tokom našeg delovanja. Primam naređenja direktno od generalnog direktora policije. Kad god bude dato naređenje, mi ćemo ga sprovesti", rekao je Hodža za prištinske medije, prenosi danas Kosovo onlajn.

10.15 - Pantić u policijskoj stanici na Jarinju

Jedan od direktora kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da se uhapšeni bivši policajac Dejan Pantić nalazi u policijskoj stanici na Jarinju i da "ima iste uslove kao i policajci u toj stanici" dodajući da su postavljene barikade onemogućile posetu porodice.

Kako je rekao, Pantić je smešten u policijsku stanicu na Jarinju zbog okolnosti koje su nastale nakon postavljanja barikada.

8.23 -Tokom noći čulo se više detonacija u Mitrovici

Noć na barikadama protekla je mirno, javlja RTS-a. Tokom noći čulo se više detonacija u Mitrovici, koje su postale svakodnevnica. Nema informacija šta je izazvalo detonacije, da li je policija uništavala pirotehnička sredstva ili je cilj uznemiravanje javnosti. Kod Srba veću zabrinutost, međutim, izazivaju stalni zahtevi iz Prištine da se uklone barikade.

Policijske patrole se nalaze na više punktova u mešovitim sredinama poput Bošnjačke mahale ali i na putu između Mitrovice i Zvečana.

Kosovo, Kosovo i Metohija, KiM, barikade
foto: Printscreen/RTS

8.20 - Miloš Garić: Srbi na KiM žive u nekom sistemu modernog koncentracionog logora

Miloš Garić, urednik portala Kosovo onlajn rekao je za RTS da je život pun briga i neizvesnosti posatalo nešto što je normalno za Srbe na KiM. Dodaje da je ovih dana napetost velika.

"Možemo da kažemo da Srbi na KiM žive u nekom sistemu modernog koncentracionog logora. To je do skoro važilo za Srbe južno od Ibra, u enklavama, ali poslednjih meseci taj princip, ta slika i taj ambijent u kome žive Srbi se preselio i na sever. To je jedan totalni teror koji naš narod trpi, svakodnevno je izložen ozbiljnim opasnostima, kosovska policija ne preza da primenjuje brutlanu silu a vidimo u čemu se najviše ogleda", ističe Garić.

Kako kaže, Srbi ne znaju kada će ko od njih biti uhapšen i sproveden pred te sudije koje po kratkom postupku presuđuju, bez ikakvih dokaza i osnova ljude šalju u zatvor.

8.00 - Misija Euleksa saopštila je da je bezbednosna situacija "uznemirujuća i napeta", te da se barikade moraju odmah ukloniti.

Kfor poziva sve strane na KiM da omoguće bezbednost i slobodu kretanja i da rešenje situacije treba tražiti putem dijaloga.

S druge strane, advokati uhapšenog bivšeg policajca Dejana Pantića, koje je angažovala Kancelarija za KiM, u petak su opet tražili sudu u Prištini da se njegovom sinu i supruzi omogući da ga čuju bar na minut, ali peti dan sud ne odgovora, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Porodica Dejana Pantića otišla je samoinicijativno do baze specijalnih kosovskih jedinica blizu administrativnog prelaza Jarinje, ali ni posle 12 dana nije im bilo dozvoljeno da stupe u kontakt sa Dejanom, a jedino što su uspeli bilo je da predaju odeću i stvari za ličnu higijenu, rekao je prethodno Pantićev sin Predrag za Kosovo onlajn.

Krizni štab srpskog naroda pozvao je na protest u 12 časova u Rudaru kod Krsta zbog, kako su rekli, najnovijih pretnji Aljbina Kurtija i direktne podrške nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea Kurtiju.

Srpska lista "najoštrije osuđuje crtanje mete na čelu predsedniku te stranke Goranu Rakiću od strane ministra policije Dželala Svećlje koja dolazi neposredno nakon pretnji Aljbina Kurtija upućene Srbima na barikadama". Svečlja je juče optužio Rakića da 11 dana "održava barikade" i blokira mogućnost delovanja kosovke policije i kretanje građana na KiM.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track