VUČIĆ IZ BAKUA POSLE SASTANKA S ALIJEVIM: Ne postoji način da se okrenemo jedni protiv drugih, nema pritiska i mogućnosti
Arhivska fotografija, Foto: Printscreen/Pink

VUČIĆ IZ BAKUA POSLE SASTANKA S ALIJEVIM: Ne postoji način da se okrenemo jedni protiv drugih, nema pritiska i mogućnosti

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Predsedničkoj palati u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Vučić i Alijev su razgovarali pre svega o saradnji u oblasti energetike i unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Predsednik Vučić se na početku svog obraćanja posle sastanka zahvalio predsedniku Azerbejdžana na dobrodošlici.

- Svaki put kad dođem ovde vidim ogromne promene. Nekome to ko je odavde možda zvuči glupo ali je to stvarno tako. Svaki put vidim neverovatan napredak i želim da vam čestitam na tome. Naša delegacija i ja kao lični prijatelji vam čestitamo. U savremenom svetu je malo mesta gde možete da vidite takav ubrzani progres kao ovde - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Vučić je istakao snagu rukovodstva Azerbejdžana i rekao kako ima dobro vizionarsko rukovodstvo.

- Tako je kad neko domaćinski i sa ljubavlju vodi svoju zemlju kao Alijev. Razgovarali smo o svim oblicima saradnje, izgradili smo ozbiljno i čvrsto prijateljstvo.

Kaže da je predsednik Alijev pokazao kolika je razlika između njega i drugih zemalja koje imaju izvore energije.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

- Ovo sam rekao jer osećam istinsko poštovanje prema Alijevu. Razgovarali smo o svim oblicima saradnje, ne postoji način da se okrenemo jedni protiv drugih, nema pritiska i mogućnosti, jedni drugima podržavamo teritorijalni integritet i zahvalan sam jer razumeju naše poteškoće. Zahvalan sam Alijevu jer mogu od njega da preuzmem znanje i naučim mnogo toga o budućnosti. Zajednički smo analizirali moguća polja saradnje. U energetici imamo puno prostora za saradnju. Već razgovaramo kako bismo mogli da napravimo naše transimisione sisteme - rekao je Vučić i istakao da zajedno dve zemlje imaju veliki potencijal.

Napominje da će dve delegacije češće boraviti u Srbiji i Azerbejdžanu.

- Imao sam plodan razgovor i sa vojnim ministrom, mnogo toga smo spremni da razmenjujemo. Gledamo kako zajednički da napredujemo, da držimo sa drugima korak a da opet budemo nezavisni - rekao je Vučić i dodao:

- Mnogo toga smo naučili i o samom delovanju vojske od Azerbejdžana, ovo je teško vreme, moramo da budemo spremni da uvek sačuvamo našu zemlju.

Predsednik je rekao da moramo da vidimo kako da sami sebe sačuvamo u ovim vremenima, za koje, kako kaže, ne veruje da će biti mnogo bolja u budućnosti.

Vučić se jednom se zahvalio na dobrodošlici i pozvao Alijeva da poseti ponovo Srbiju, napominjući da uvek vrlo rado dolazi u Baku i da je veoma zadovoljan ovom posetom.

Alijev: Postoje nove mogućnosti za buduću saradnju

Predsednik Azerbejdžana je rekao da su napredak i razvoj Srbije na njega ostavili veliki utisak, kao i vizionarska politika predsednika Vučića.

- Moj dragi prijatelj je prihvatio moj poziv i došao, što je pokazatelj dinamike našeg odnosa koji je pozitivan. želimo da se naši bilateralni odnosi brzo razvijaju. Srbija i Azerbejdžan su strateški partneri. Postoje i nove mogućnosti za buduću saradnju. Mi smo samodovoljni, oslanjamo se na svoje resurse i vodimo nezavisne politike - rekao je Alijev.

Ilham Alijev
foto: Printscreen/Pink

Kako kaže, dali su instrukcije članovima timova da sprovedu odlike koje su doneli.

Oni su se poslednji put susreli u Beogradu u novembru.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:36

Vučić, poruka narodu, nema predaje mi smo uz vas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track