DOKLE ĆUTANJE! Šta još treba da se dogodi da evropski zvaničnici reaguju i osude Kurtijevo ludilo?
Foto: AP/Visar Kryeziu, Armend NIMANI / AFP / Profimedia

POLITIKA

DOKLE ĆUTANJE! Šta još treba da se dogodi da evropski zvaničnici reaguju i osude Kurtijevo ludilo?

Politika -

Ni najnovija pretnja kosovskog premijera - da uklanjanje barikada na severu KiM ne isključuje žrtve - nije naišla na jasnu reakciju iz EU. Sagovornici Kurira ocenjuju da je to nedopustivo

Iako kosovski premijer Aljbin Kurti otvoreno preti Srbima na Kosovu i Metohiji, Evropska Unija i ovog puta nije jasno osudila zapaljivu retoriku iz Prištine!

Naime, Kurtijeva poruka da "uklanjanje barikada ne isključuje žrtve" naišla je na muk u EU, pa se postavlja pitanje šta još ovaj kosovski političar treba da uradi da bi se evropski zvaničnici probudili i konačno prestali s tolerisanjem njegovih radikalnih poteza.

Muk

Umesto jasne osude iz Brisela, samo se oglasio nemački ambasador u Prištini Jern Rode, koji je, međutim, praktično stao na Kurtijevu stranu rekavši da barikade na severu KiM, koje su Srbi podigli zbog neosnovanog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, treba ukloniti pre Božića, odnosno 25. decembra.

Aljbin Kurti
foto: AP/Visar Kryeziu, Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku smatra da bi Evropa morala da reaguje na Kurtijeve skandalozne poruke.

- Kurtijeva izjava je za svaku osudu jer direktno priziva sukob i dodatno udaljava od pokušaja rešavanja najnovije krize na severu Kosova i Metohije. Nadam se da će i EU jasno osuditi ovu izjavu i da će bar ovaj put izbeći onu izraubovanu floskulu o odgovornosti obe strane - naglasila je ona za Kurir.

Suzana Grubješić
foto: Damir Dervišagić

Tolerišu nasilne mere

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ne veruje da će Evropa pokušati da disciplinuje Kurtija, barem ne dok situacija ne eskalira do fizičkog sukoba.

- Ne mislim da Kurti nešto treba da uradi, već odsustvo i reakcije Evrope i zapadnih centara moći vidim kao podršku rešenju čak i na silu. Naime, u pokušaju da se kosovsko pitanje reši u kratkom vremenu po svaku cenu, oni tolerišu čak i nasilne mere kosovskog premijera, da se na osnovu takve primene faktičkog stanja isposluje promena stava Srbije... A tolerisaće mu takvo ponašanje do granice konkretne eskalacije, do tada će mu pak tolerisati sve ostale vidove pritisaka - kaže Milivojević.

Zoran Milivojević
foto: Marina Lopičić

Pojašnjava da Kurti radi sve u funkciji strateških interesa, da se promeni strateško stanje i da se isposluje promena stava Srbije - i Beograda i Srba na Kosovu i Metohiji.

Dvanaesti dan barikada Profesori drže onlajn nastavu na barikadama

Srbi su i juče, dvanaesti dan zaredom, proveli na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Situacija je mirna, iako dodatno napeta nakon izjave premijera Aljbina Kurtija da uklanjanje barikada ne može da isključi žrtve. Ipak, građani poručuju da će barikade biti uklonjene kada budu oslobođeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa Kosova.

Kako su i brojni profesori na barikadama, oni su počeli da za srednjoškolce drže onlajn nastavu direktno odatle. Direktorka Medicinske škole u Severnoj Mitrovici Marina Biševac objasnila je da mnogi srednjoškolci idu u školu van mesta u kojima žive pa nisu u mogućnosti da pohađaju nastavu u učionicama.

- Kao prosvetni radnici, da bismo zaštitili jedno od osnovnih ljudskih prava, koje je definisano Konvencijom o zaštiti ljudskih prava, a to je pravo na obrazovanje, odlučili smo da u ovim vanrednim okolnostima organizujemo onlajn nastavu - rekla je ona.

Otkriveno gde je uhapšeni policajac Pantić u policijskoj stanici na Jarinju

Jedan od direktora kosovske policije Gazmend Hodža otkrio je juče da se uhapšeni bivši policajac Dejan Pantić nalazi u policijskoj stanici na Jarinju i da, tvrdi, ima iste uslove kao i policajci u toj stanici. On je kazao i da su postavljene barikade onemogućile posetu porodice. No, porodica Dejana Pantića je prekjuče došla do baze specijalnih kosovskih jedinica blizu prelaza Jarinje kako bi ga videla ili makar čula, ali im to nije bilo dozvoljeno.

Ana Brnabić upozorava Na ivici smo oružanog sukoba

Premijerka Ana Brnabić pozvala je nevladine organizacije koje su deo Nacionalnog konventa da se oglase povodom torture koju proživljavaju Srbi na KiM i istakla da u ovom trenutku svi treba da daju sve od sebe da se sačuva mir.

- Mi smo na ivici oružanog sukoba zahvaljujući jednostranim potezima Prištine. Organizacije civilnog društva, molim vas da se oglasite povodom torture koju proživljavaju Srbi na KiM. Moramo zajedno da sačuvamo mir - naglasila je Brnabićeva.

Ivana Žigić/ Foto/Source:AP/Visar Kryeziu, Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja