"KFOR KUPUJE VREME ĆUTANJEM NA NAŠ ZAHTEV ZA 1.000 VOJNIKA" Šljivančanin: Umesto da nas štite, gledaju kako nam gaze po svetinjama
Foto: Kurir, Kurir TV

KURIR TV

"KFOR KUPUJE VREME ĆUTANJEM NA NAŠ ZAHTEV ZA 1.000 VOJNIKA" Šljivančanin: Umesto da nas štite, gledaju kako nam gaze po svetinjama

Politika -

Sve jedinice Vojske Srbije i Ministarstva unutarnjih poslova od ponedjeljka uveče su u stanju pune borbene pripravnosti zbog krize na Kosovu i Metohiji i namere Prištine da nasilno ukloni barikade na severu pokrajine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni zapovednik oružanih snaga, zapovedio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu pripravnosti, do nivoa upotrebe oružane sile.

Predsednik Srbije se sastao i sa Njegovom svetošću, patrijarhom srpskim, gospodinom Porfirijem, kome je zabranjen ulazak na KiM.

Vlada takozvanog Kosova je u saopštenju navela da barikade treba ukloniti i vratiti slobodu kretanja. KFOR I NATO igraju ulogu neutralnih posmatrača.

Veselin Šljivančanin, Aleksandar Gajović
foto: Kurir televizija

Gosti jutarnjeg programa su Veselin Šljivančanin, pukovnik u penziji i Aleksandar Gajović, novinar, književnik i nekadašnji državni sekretar u ministarstvu kulture i informisanja, a oni su diskutovali o mogućim ishodima ove situacije.

- Kosovo je sastavni deo Republike Srbije, a završili smo u situacji da su prisutne snage Kfora i da su obezbedili nasilje Albanaca. Oni nam ruše crkve, ubijaju građane, vrše terorističke napade na autobuse, kafiće, decu itd. Žele da nam uzmu svako pravo - započeo je Šljivančanin.

Gajović je komentarisao zabranu patrijarha na KiM uoči praznika.

- To je skandalozno. Skandal je ne dozvoliti jednom verskom poglavaru da se slobodno kreće, da ide tamo gde je njegovo u vreme najvećih pravoslavnih praznika. Doduše, kao što vidite, reakcije međunarodne javnosti su gotovo nikakve. Ne daj Bože da smo mi uradili nešto nalik tome, verovatno bi se svi digli na noge. Sa obzirom na sve okolnosti, smatram da su naše barikade jedan legitiman vid borbe za prava. Ne smemo da zaboravimo, Kosovo je tzv. država koja je nastala zbog NATO agresije. Na taj način su oni veštački napravili državu - rekao je Gajović.

01:00

ISHODI SITUACIJE?! Stručnjaci u zanosu o zabrani Patrijarha: KFOR bi trebalo da štiti ljude na KiM, a ne da zabranjuju svetinju!

Nakon toga Šljivančanin se osvrnuo na zahtev na koji nismo još dobili odgovor, a to je da se odobri prisustvo 1000 srpskih bezbednosnih snaga.

- Oni žele nas da zavade, sve odugovlače, žele srpski narod da podele i da imamo različita mišljenja. KFOR je trebalo da zaštiti sve građane na KiM, a sada su nama zabranili svetinju, a to je prisustvo patrijarha - rekao je Šljivančanin.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track