POKS: Ukidanje ćirilice u Vukovaru je pokušaj asimilacije Srba!
Foto: Fonet/Dragan Antonić

reagovanje

POKS: Ukidanje ćirilice u Vukovaru je pokušaj asimilacije Srba!

Politika -

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) traži od Vlade Srbije da se ozbiljnije bavi pravima Srba u Hrvatskoj i zaštiti ih od asimilacije koju sprovodi hrvatska vlast.

- Hrvatska je jedva dočekala da procenat Srba prema najnovijem popisu u Vukovaru padne ispod trećine, kako bi imali zakonski osnov da Gradsko veće ovog grada donese odluku o hitnom uklanjanju natpisa i tabli na ćiriličnom pismu. Ovo za cilj ima postepenu asimilaciju Srba koju ne smemo dozvoliti. Srbija treba mnogo ozbiljnije da se bavi ovim pitanjem - izjavio je potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik POKS Vojislav Mihailović.

On je rekao i da bi Srbija trebala bilateralno da uskladi propise sa Hrvatskom u ovoj oblasti - da ista pravila važe za srpsku i hrvatski manjinu.

- Jer u Srbiji važi pravilo da manjine imaju pravo na table na svom jeziku ako ih ima više od 15 odsto u lokalnoj samoupravi, a u Hrvatskoj koja je članica EU, to je 33 odsto. Tražimo od novoizabranog ministra u Vladi Srbije za manjinska prava, izabranog ispred Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislava Žigmanova, da se pozabavi ovim pitanjem i da mu to bude prioritet u radu - poručio je Mihailović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja