OVI DOGAĐAJI SU OBELEŽILI 2022: Izborna dominacija Vučića i SNS, kriza na Kosovu i veliki pritisci na Srbiju!
Foto: Zorana Jevtić

Presek

OVI DOGAĐAJI SU OBELEŽILI 2022: Izborna dominacija Vučića i SNS, kriza na Kosovu i veliki pritisci na Srbiju!

Politika -

Proteklu 2022. godinu, kada je reč o Srbiji, obeležili su, pre svega, predsednički i parlamentarni izbori. Aleksandar Vučić je ubedljivom pobedom dobio novi predsednički mandat, dok je na čelu Vlade Srbije ostala Ana Brnabić.

Godinu je obeležila i kriza na Kosmetu - odlazak Srba iz kosovskih institucija, hapšenje bivšeg policajca Dejana Pantića, nakon čega su podignute barikade na severu KiM, zastoj u briselskom dijalogu Beograda i Prištine...

Takođe, posledice rusko-ukrajinskog rata osetili smo i mi u Srbiji, ali je država uspela da obezbedi dovoljno energenata za domaćinstvo i privredu. Uz to, državni vrh mesecima se nalazi pod velikim pritiskom da uvede sankcije Rusiji, ali Srbija uspešno istrajava u vođenju svoje nezavisne i suverene politike.

SRBI NAPUSTILI KOSOVSKE INSTITUCIJE, POSTAVLJENE BARIKADE

NOVEMBAR I DECEMBAR - Srbi na Kosovu su u novembru masovno napustili kosovske institucije zbog jednostranih poteza Prištine - promeni registarskih tablica na KiM. Potom su Srbi na severu KiM 10. decembra postavili barikade u znak protesta zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića. S uklanjanjem barikada se počelo ovog četvrtka, i to tek nakon što su SAD i EU dale snažne garancije kada je reč o zahtevima Srba kao njihovom uslovu da se povuku s barikada.

Kosovo, Kosovo i Metohija, KiM, barikade, Rudare, protest
foto: Kurir

IZBORI: DOMINACIJA VUČIĆA I SNS

APRIL - U zemlji su održani predsednički i parlamentarni izbori, kao i u glavnom gradu i u još 12 gradova i opština širom zemlje izbori za lokalne predstavnike u skupštinama. Aleksandar Vučić, kandidat SNS, pobedio je u prvom krugu sa 58,65 odsto glasova, a SNS je osvojio ubedljivo najviše glasova i na parlamentarnim izborima. Vlada Srbije s novom-starom premijerkom Anom Brnabić formirana je u oktobru. U Nemanjinoj više nema starih dobro poznatih lica poput Zorane Mihajlović, Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića.

Aleksandar Vučić, sns, Predsedništvo Sns
foto: Zorana Jevtić

ODRŽAN PRVI JUROPRAJD U BEOGRADU

SEPTEMBAR - Beograd je krajem 2019. godine zvanično izabran za domaćina međunarodne LGBT manifestacije Juroprajd (Europride) i time postao prvi grad iz jugoistočne Evrope u kome će ona biti održana. Kako se bližio početak te manifestacije, pritisci javnosti, desno orijentisanih političkih stranaka i pokreta bili su sve jači, da bi MUP najavio da će tradicionalna šetnja biti otkazana iz bezbednosnih razloga. Ona je ipak održana 17. septembra, ali je više hiljada učesnika iz svih krajeva Evrope prošetalo skraćenom rutom od nekoliko stotina metara, koju je strogo kontrolisao veliki broj pripadnika policije.

Zagreb, gej parada, Parada ponosa
foto: EPA/ANTONIO BAT

ŠAPIĆ NOVI GRADONAČELNIK BEOGRADA

JUN - Nekadašnji vaterpolista i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić postao je gradonačelnik Beograda kao kandidat Srpske napredne stranke (SNS), kojoj je pristupio njegov pokret. Odmah po stupanju na dužnost krenuo je sa uvođenjem mnoštva novina u funkcionisanju gradske uprave. Krajem oktobra 44 opoziciona poslanika zatražila su vanrednu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o Šapićevoj smeni, ali na vanrednoj sednici Skupštine grada u novembru odlučeno je da Šapić ostane na mestu gradonačelnika.

Aleksandar Šapić
foto: Grad Beograd

POMIRENJE SRPSKE I MAKEDONSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

MAJ - Srpska pravoslavna crkva (SPC) dodelila je autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj arhiepiskopiji (MPC-OA), čime je posle pola veka od raskola došlo do pomirenja. Poglavar SPC patrijarh Porfirije uručio je tomos o autokefalnosti poglavaru MPC-OA arhiepiskopu Stefanu na liturgiji u Beogradu. Kako je zapisano u tomosu, "hramovi i manastiri, naročito velike svetinje iz nemanjićkog perioda i poznijih perioda srpskog prisustva crkvenog graditeljstva i kulturnog stvaralaštva na tlu današnje Severne Makedonije, kao i ukupna pokretna i nepokretna imovina SPC, unutar njenih granica ustupaju se na korišćenje novoj autokefalnoj sestrinskoj crkvi".

Porfirije
foto: AP/Darko Vojinović

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track