REAKCIJA NA PROGNOZE RUSKE NOVINSKE AGENCIJE ZA 2023: Rusija bi pričom o Balkanu da skrene pažnju sa sebe!
Foto: Profimedia

POLITIKA

REAKCIJA NA PROGNOZE RUSKE NOVINSKE AGENCIJE ZA 2023: Rusija bi pričom o Balkanu da skrene pažnju sa sebe!

Politika -

Ruska novinska agencija usred rusko-ukrajinskog sukoba bavi se Balkanom, na kom prognoziraju nova žarišta u 2023. godini. Oni kao jedan od najvećih bezbednosnih problema koji "prete da eksplodiraju" vide Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

RIA novosti je, naime, objavila veliku prognozu za 2023. u kojoj navode da je Evropa postala "najvrelije mesto na svetu", te da u ovoj godini "može da eksplodira ne samo Kosovo već i Bosna". Dodaju pak da će glavni događaj u novoj godini ostati neprijateljstva u Ukrajini i sve što je vezano za njihov tok.

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike, navodi da u ovom trenutku sve analize ruskih državnih medija treba sagledavati krajnje oprezno i u skladu sa njihovim ratnim interesima.

Nikola Lunić
foto: Privatna Arhiva

- A ruski interes je da se diversifikuje rat u Ukrajini, te da se javnost Zapada zainteresuje i za druge međunarodne probleme. Region Zapadnog Balkana ima mnoštvo problema, ali, srećom, nema potencijala za ozbiljan sukob. Pritom ne treba potceniti mogućnost incidenata tokom 2023. i ulogu ruske obaveštajne službe. Dugotrajna hibridna dejstva Rusije protiv Srbije kreirala su zablude u javnosti i disfunkcionalni sistem tradicionalnih vrednosti - kaže Lunić za Kurir.

Uveren je pak da će Srbija prestati da, kako kaže, bude žrtva malignog ruskog uticaja.

- Treba naglasiti da je Rusija u skladu sa svojim interesima naoružavala Hrvatsku 90-ih, glasala za sankcije Srbiji i jedina se protivila otpisu našeg duga od strane Pariskog kluba. Ali spoljna politika Srbije ne treba da bude bazirana na reciprocitetu, već isključivo na vrednostima, iz kojih bi trebalo da shvatimo i naše interese. A to možemo postići samo zajedno - kaže on.

I. Ž./ Foto/Source:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track