DAČIĆ ZA KURIR TV: Srbija i Hrvatska imaju komplikovan odnos, ali i zajedničke interese! RAZGOVARAĆEMO O TRI KLJUČNA PAKETA
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock/Aleksandar Mijatovic

KURIR TV

DAČIĆ ZA KURIR TV: Srbija i Hrvatska imaju komplikovan odnos, ali i zajedničke interese! RAZGOVARAĆEMO O TRI KLJUČNA PAKETA

Politika -

Sve ukazuje na to da bi ova godina mogla da bude godina otopljavanja odnosa između Srbije i Hrvatske.

Početak takvog poduhvata je 6. januar, Badnji dan po julijanskom kalendaru, u kojoj će zvaničnici Srbije i Hrvatske, zajedno s predstavnicima srpske i hrvatske manjine, označiti početak tog procesa.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije povodom ovog velikog događaja i otkrio kakvi su planovi za obnovu odnosa ove dve zemlje.

- Teško je reći šta se može očekivati u ovakvim situacijama. Sigurno je da ni jedni, ni drugi, se ne mogu složiti sa onim što o pričamo o jedni drugima. To ne treba uzimati kao preduslov za razgovor, već se treba truditi da nađemo neke najmanje moguće zajedničke interese u ovom trenutku. Mi nesumnjivo imamo mnoge zajedničke interese - rekao je Dačić i dodao:

Ivica Dačić
foto: Kurir Televizija

- Mi smo ranije pokušavali i čak smo odvajali na dva, tri dela te probleme. Jedno su problemi iz prošlosti. Ta korpa problema predstavlja traganje za nestalim licima, položaj Srba i prava izbeglica. Drugo je pitanje političkih odnosa u budućnosti i treće pitanje ekonomskih odnosa. Nismo još ni sa kim razgovarali o tome, ali ovaj gest bi mogao da bude najava toga da bi na različitim nivoima moglo da dođe do kontakata u ovoj godini.

Milorad Pupovac rekao je za Kurir da je najveći problem u srpsko-hrvatskim odnosima nedostatak komunikacije i razgovora, te će prvi korak da se to prevaziđe biti dolazak Dačića na tradicionalni prijem u Zagrebu koji 6. januara organizuje Srpsko nacionalno veće.

Osim njega i Žigmanova, ovom događaju će, prema najavama, prisustvovati i premijer Andrej Plenković s ministrima, kao i patrijarh SPC Porfirije.

Dačić se takođe dotakao vremena kada je bio premijer i istakao da su to bili počeci kada su on i Milanović pokušali da obnove odnose ove dve zemlje.

- Kada sam ja bio premijer, (Milorad) Pupovac je došao kod mene i rekao da (Predsednik Hrvatske Zoran) Milanović, koji je tada bio takođe premijer, hoće da dođe u Beograd. Upravo je on predložio ta dva do tri paketa naših odnosa. Onda smo mi imenovali ljude koji su se bavili time, međutim, to sve traje godinu dve i onda se ponovo uđe u kovitlac dnevne politike. Naravno mi imamo i komplikovanu prošlost - rekao je Dačić.

06:15

ODNOSI IZMEĐU GRAĐANA SU RELAKSIRANIJI NEGO KOD POLITIČARA! Dačić: Hrvatska i Srbija imaju nesumnjivo ZAJEDNIČKE INTERESE

Ministar spoljnih poslova takođe smatra da je krajnje vreme da se nađe zajednički jezik.

- Mislim da u današnje vreme kada su mnoge zemlje takođe imale komplikovane odnose, vreme ih je prinudilo ili su osetili potrebu ili interes da nađu zajednički jezik. Mislim da su ponekad i ti odnosi između običnih građana mnogo relaksiraniji i fleksibilniji nego odnosi između političara. Nećemo daleko stići u tome ako u startu budemo stavljali preduslove. Što se kaže ili ćemo raditi na tome ili nećemo raditi na tome - istakao je Dačić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track