GAŠIĆ PONOSAN ŠTO MU SINOVI SVOJE PORODICE GRADE U KRUŠEVCU: Moja životna želja se ispunila i to je ono što želim svakom
Foto: Privatna Arhiva

Ministar unutrašnjih poslova

GAŠIĆ PONOSAN ŠTO MU SINOVI SVOJE PORODICE GRADE U KRUŠEVCU: Moja životna želja se ispunila i to je ono što želim svakom

Politika -

Rođeni je i ponosni Kruševljanin. Još u ranoj mladosti, priča za praznično izdanje Kurira ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, posmatrao je i pravio planove kako da unapredi i olakša život svojim sugrađanima. Školovao se, prve poslovne korake, ali i ozbiljan razvoj svog poslovanja gradio je upravo u svom gradu. Još od detinjstva je znao, iskreno će Gašić, da će svoju porodicu osnovati i podizati baš tu, gde su koreni njegovih predaka. U rodnom Kruševcu.

Ono što u najranijoj mladosti sigurno nije mislio, priznaje nam, to je da će svojim znanjem, menadžerskim i preduzetničkim sposobnostima unapređivati i modernizovati sisteme i širom Srbije.

Bio je gradonačelnik Kruševca, a država ga je prepoznala i kao odlučnog i posvećenog lidera u bezbednosnim strukturama. Vodio je Ministarstvo odbrane, Bezbednosno-informativnu agenciju, a od 26. oktobra 2022. godine Bratislav Gašić je ministar unutrašnjih poslova.

Da li se dolaskom na poziciju ministra policije vaš radni dan promenio, s obzirom na to da je MUP mnogo veći sistem od prethodnog?

- Moj radni dan može da se menja samo po vrsti obaveza, ali po posvećenosti nikada. Zajedno sa svojim saradnicima nastojim da uvek radim posao s velikom energijom, postavljamo visoke ciljeve i ne zaustavljamo se dok ih ne postignemo, a često ih i premašimo. Tako sam i u Ministarstvu unutrašnjih poslova prvo sagledao šta je to što treba promeniti, unaprediti, reorganizovati kako bi naša policija bila još efikasnija i rezultati celokupnog Ministarstva unutrašnjih poslova još bolji. MUP je daleko veći sistem od BIA i zato smo već pokrenuli realizaciju više projekata da bismo u potpunosti uredili sistem, spreman da još efikasnije i snažnije odgovori na sve bezbednosne izazove i funkcionalan u službi svih građana i države Srbije.

Bratislav Gašić
foto: Privatna Arhiva

Kada se osvrnete, možete li reći da ste zadovoljni rezultatima koje ste postigli na dosadašnjim državnim funkcijama?

- Moj pogled je uvek usmeren ka napred, ka novim izazovima, novim projektima, za dobro srpskog naroda, srpskog društva, za dobro države Srbije. Dosadašnji rezultati su, zapravo, računi koje smo u obavezi da polažemo građanima. Oni su ti koji ocenjuju naš rad i doprinos njihovom boljem životu i boljoj i stabilnijoj budućnosti njihove dece.

Blizu šest godina bili ste direktor BIA i borba protiv organizovanog kriminala je obeležila taj period. Hoćete li tu borbu i kao ministar policije držati na vrhu liste prioriteta?

- Unapređivanje sistema Bezbednosno-informativne agencije i zahvaljujući visokom nivou profesionalizma njenih pripadnika uticali su na jače povezivanje svih naših bezbednosnih službi, na šta sam, moram da kažem, izuzetno ponosan. Posebno se isticala izuzetna saradnja sa MUP, što je rezultiralo uspešnim i efikasnim suzbijanjem organizovanih kriminalnih grupa. Načini na koje su te grupe bile organizovane i delovale nisu viđeni na ovom prostoru. Naravno, ovakvi rezultati ne bi bili dostižni bez velike pomoći, bezuslovnog poverenja i podrške predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ono u šta građani mogu da budu sigurni jeste da kao ministar unutrašnjih poslova nastavljam borbu protiv svih vidova kriminala, posebno organizovanog. Dalje jačanje ministarstva unutrašnjih poslova i saradnje bezbednosnih službi je takođe jedan od prioriteta, tako da sam siguran da će biti još konkretnijih i zapaženijih rezultata i kada je u pitanju suzbijanje trgovine narkoticima, iregularnih migracija i krijumčarenja.

Bratislav Gašić
foto: Privatna Arhiva

U javnosti je bilo izvesnih polemika o tome ima li srpska policija kapacitete za tako zahtevne zadatke?

- U Ministarstvu unutrašnjih poslova rade ozbiljni profesionalci, ljudi koji su izuzetno stručni u poslu koji obavljaju. Oni su naš najvažniji resurs i već su pokazali da su u stanju da se nepokolebljivo uhvate ukoštac sa svim bezbednosnim rizicima. Opremamo ih po svim najsavremenijim standardima i uveliko radimo na poboljšanju uslova rada i kvaliteta života. Građani mogu da budu sigurni da je srpska policija u potpunosti spremna da sačuva mir i stabilnost naše zemlje i da zaštiti i građane i njihovu imovinu. Naša Srbija je naše najveće bogatstvo i svaki pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova je spreman i na najveću žrtvu kako bi sačuvao dostojanstvo, integritet i celovitost naše jedine domovine, i bezbednost i spokoj njenih građana.

O najradosnijem hrišćanskom prazniku

Građanima želim dobro zdravlje, mnogo porodične sreće i radosti

- Badnje veče i Božić smo uvek slavili tradicionalno, uz poštovanje svih pravoslavnih običaja i, naravno, onako kako su naši roditelji učili nas, tako i mi proslavljamo sa svojim porodicama. To su dani kada smo svi na okupu i kada uz poštovanje tradicionalnih običaja pozdravljamo rođenje Isusa. Božić je simbol rađanja, zajedništva, moralne čestitosti. I veliki je podsetnik svima nama koja su to hrišćanska pravila i načela kojih se moramo pridržavati tokom cele godine. Lično su mi najdraži trenuci kada je porodica na okupu, razgovaramo i kroz priče prenosimo sada i unucima istoriju, kulturu, tradiciju i običaje srpskog naroda. Dajemo im primer i ukazujemo na značaj porodice, ljubavi i međusobnog poštovanja. Najvažniji zadatak svih nas, celokupnog društva, jeste da podignemo svest o važnosti porodice, jer je ona temelj na kojem se potomstvo gradi u stabilne i odgovorne ljude koji će lako izbeći sve pošasti savremenog društva. Zato želim svim građanima dobro zdravlje i puno porodične sreće i radosti. Da praznike provedu u krugu najmilijih, da pružaju jedni drugima mnogo ljubavi, pažnje, razumevanja i da budu jedni drugima podrška tokom cele godine.

Bratislav Gašić
foto: Privatna Arhiva

Da se vratimo na vaš rodni grad. Kao gradonačelnik, ali i pre i posle toga, puno ste uradili za razvoj i napredak Kruševca. Hoćete li nastaviti u tom pravcu?

- Svaku priliku koristim da razgovaram, planiram i realizujem sve ono što predstavlja napredak i razvoj našeg Kruševca, da obezbedimo dodatna radna mesta za naše sugrađane, da obezbedimo nova ulaganja. Nekada su ti procesi veoma brzi, nekada za nijansu sporiji, ali moji Kruševljani znaju da neću stati i da ću i poslednji napor uložiti u napredak našeg grada i za bolji život sugrađana. Kruševljani poštuju i cene svako ulaganje, svaki korak koji napravimo unapred, oni čuvaju i održavaju sve što smo u gradu postigli. To govori o njihovom ljudskom kvalitetu. I ja sam zbog toga veoma ponosan na svoje sugrađane i zahvalan sam im na takvom odnosu, jer puno rada, truda i ulaganja stoji iza svakog napretka.

Poznato je da ste vi i vaša porodica finansirali velelepnu Crkvu Svetog Jovana na Bagdali, iznad Kruševca, ali i da to nije jedini projekat koji ste finansijski podržali...

- Porodična slava Gašića je Sveti Jovan Krstitelj i za nas ta crkva ima poseban značaj. I ja i cela moja porodica smo oduvek gledali da pomognemo gde god i kome god možemo. Vaspitani smo da suština ličnog i porodičnog napretka nije privilegija samo članova te porodice već uvek deo treba uložiti i u napredak društvene zajednice, a mi smo okrenuti gradu u kojem smo rođeni i u kojem želimo, kao i svi sugrađani uostalom, da naša deca i naši unuci nastave svoj životni put i razvoj baš ovde, u našem prelepom Kruševcu. Zato o ličnim investicijama ne želim da govorim, niti da ih nabrajam. Ne radimo to zbog marketinga, već iz razloga o kojem sam govorio. Uostalom, iskonska težnja svakog čoveka koji u srcu nosi veru, nadu, bratoljublje jeste da sačuva i nastavi i porodičnu lozu i porodično ime i, najvažnije, ugled i čast porodice, a da pritom učinimo nešto dobro za druge i za grad odakle ste potekli. I jako sam ponosan da moji sinovi svoje porodice upravo grade u našem Kruševcu. Eto, mogu da kažem da se moja najvažnija životna želja ispunila i to je ono što želim svakom Kruševljaninu - da njihova deca ostanu u našem prelepom gradu.

Jelena Velinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja