DAČIĆ U ZAGREBU: Umesto u mržnji, Srbija i Hrvatska treba da se takmiče u izgradnji mira
Foto: Beta Lana Svilar Dominić

Ministar spoljnih poslova Srbije

DAČIĆ U ZAGREBU: Umesto u mržnji, Srbija i Hrvatska treba da se takmiče u izgradnji mira

Politika -

ZAGREB/BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Zagrebu da Srbija i Hrvatska treba da se takmiče u izgradnji mira i dobrih odnosa, umesto u mržnji, i da sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom.

Na Božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u Hrvatskoj, kojem prisustvuju i članovi Vlade Hrvatske, Dačić je rekao da su "najbolji odnosi" Srbije i Hrvatske prvenstveno u interesu srpskog i hrvatskog naroda, ali i čitavog regiona.

"Moj dolazak ovde predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefinisanja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo da razgovaramo i dogovaramo se. Zato smo i danas ovde", kazao je Dačić.

Naveo je da je oživljavanje konstruktivnog dijaloga Beograda i Zagreba, na ravnopravnoj osnovi, "jedini put za rešavanje otvorenih pitanja koja i dalje opterećuju" odnose dve države.

"Srbi i Hrvati imaju puno zajedničkih interesa. Bez obzira šta je bilo pre 10 ili 30 godina, moramo da sagledamo pitanja koja se odnose i na prošlost i na sadašnjost i na budućnost. Treba da probamo da pronađemo zajednički inetres i onda kada ne mislimo isto", rekao je Dačić.

Uz Dačića, na Božićnom prijemu SNV-a su i ministarka evropskih integracija Srbije Tanja Miščević, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Prisutni su i članovi Vlade Hrvatske, uključujući premijera Andreja Plenkovića koji se pozdravio sa Dačićem uoči prijema i posle obraćanja šefa srpske diplomatije. Uz Plenkovića, na prijemu su iz Vlade Hrvatske i njena potpredsednica Anja Šimpraga, funkcionerka Samostalne demokratske srpske stranke, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Domaćin, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je da je glavni zadatak srpskih i hrvatskih političara da utišaju govor mržnje.

"U aktuelnom kontekstu, naročito je važno da se utiša govor mržnje i svako slavljenje zločinaca kao nacionalnih heroja. Utišavanje glasova mržnje prvenstveni je zadatak nas koji se obraćamo s političkih, ali i crkvenih govornica", kazao je Pupovac, otvarajući skup.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track