VOKER DOBIO NOVAC OD ALBANACA DA NAPIŠE KNJIGU O RAČKU: Voleo bih da bude gotova pre nego što odem na ONAJ SVET
Foto: Youtube Printscreen

kim

VOKER DOBIO NOVAC OD ALBANACA DA NAPIŠE KNJIGU O RAČKU: Voleo bih da bude gotova pre nego što odem na ONAJ SVET

Politika -

Nekadašnji ambasador OEBS-a na KiM Vilijam Voker rekao je danas da piše knjigu o slučaju Račak i naglasio da bi želeo da je završi pre nego što umre.

Voker je nakon današnje odluke vlade lažne države Kosova da izdvoji 70.000 evra za objavljivanje knjige o Račku rekao da uveliko radi na njoj i da pokušava da je završi "pre nego što ode na onaj svet".

- To će biti opisi mojih doživljaja događaja u Račku - rekao je Voker za Insajder.

Prema njegovim rečima, Račak je bio "istorijska prekretnica koja je pokrenula čitav Severnoatlantski savez da interveniše na KiM protiv genocidnog režima Slobodana Miloševića".

- Važno je da je Kosovo nova država u srcu Evrope i mislim da se to ne bi dogodilo na taj način da se nije desio masakr u Račku i da međunarodna reakcija nije bila onakva kakva je bila. To je donela vojna intervencija NATO o kojoj tada niko nije ni razmišljao, a koja je rezultat reakcije posle masakra u Račku - kaže Voker.

Najavio je i da planira da učestvuje na obeležavanju godišnjice u Račku 15. januara.

Voker je sukob policije i terorista OVK 15. januara 1999. godine u selu Račak, podsetimo, okarakterisao u svom izveštaju kao masakr nad "nedužnim albanskim stanovništvom" što je bio direktan uvod u NATO bombardovanje tadašnje SRJ.

Voker je 2017. godine u Račku dobio spomenik.

Slučaj Račak bio je deo optužnica protiv nekoliko visokih zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije na čelu sa predsednikom Slobodanom Miloševićem, ali je tužilac odustao od tog dela.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track