SPREMA SE NOVA PROVOKACIJA: Priština uz podršku Londona gradi VOJNU BAZU na administrativnoj liniji na severu KiM
Foto: Profimedia

tenzije

SPREMA SE NOVA PROVOKACIJA: Priština uz podršku Londona gradi VOJNU BAZU na administrativnoj liniji na severu KiM

Politika -

Velika Britanija i takozvano Kosovo grade još dve baze na severu KiM pa će do aprila biti šest policijskih, a prema tom planu predviđena je i gradnja jedne vojne baze i to na samoj administrativnoj liniji, saznaje Politika.

Probijanje međunarodne izolacije Prištine je jedan od prioriteta spoljne politike Velike Britanije i Nemačke. Berlin pokušava da takozvano Kosovo uvede na mala vrata u Savet Evrope, a London preko vojnih misija čini sve da oživi kosovske bezbednosne snage (KBS). A u danima kad pripadnik KBS-a puca i teško ranjava nenaoružane srpske dečake na Badnje veče, tenzije su dodatno pojačane.

Velika Britanija planira da na Folklandska ostrva pošalje sedam pripadnika tzv. kosovskih bezbednosnih snaga u mirovnu misiju koja može trajati do tri godine, ali s mogućnošću produženja. Argentinsko ministarstvo spoljnih poslova snažno se protivi prisustvu prištinskih trupa na Folklandskim ostrvima, čak i u svrhu obuke, jer bi to bilo u suprotnosti s rezolucijama UN.

Snažna vojna podrška Londona razvoju KBS-a je primetna poslednjih godina i ogleda se ne samo u obuci već i poklonima savremenim oružjem protivtenkovskim sistemima i raketnim baterijama. Iako je postojanje te formacije suprotno temelju Rezolucije 1244, prema kojoj na Kosovu legalno može da radi samo Kfor, Velika Britanija na to ne mari i otvoreno krši međunarodno pravo. Osim obuke pripadnika KBS, na severu pokrajine, prema nezvaničnim saznanjima Politike, prave još dve baze, pa će do aprila u ovom delu Kosmeta biti čak šest policijskih. Prema ovom planu predviđena je i gradnja jedne vojne baze na samoj administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom.

Kosovo, vojska kosova, kosovska vojska, KBS, Kosovske bezbednosne snage
foto: Shutterstock

Uprkos najavama da će sedam pripadnika KBS-a biti poslato na Folklandska ostrva, do sada nije bilo zvanične potvrde britanskog ministarstva odbrane u vezi sa tim manevrima, a informaciju je objavio ugledni američki žurnal "Difens end forin afers Stratedžik polisi". Argentina takav korak Londona smatra "dokazom militarizacije" južnog Atlantika zbog čega će biti uložen „snažan formalni protest Ujedinjenom Kraljevstvu".

Zajedno sa Amerikancima i u Kuvajtu

Prvi kontingent KBS-a u mirovne misije je poslat u martu prošle godine kada je u kasarni "Adem Jašari" održana ceremonija kojom je ispraćen prvi kontingent sa simboličnim brojem vojnika u Kuvajt.

Tamo su otišli u svoju prvu međunarodnu mirovnu misiju zajedno sa američkim mirovnim trupama. Predsednica institucija u Prištini Vjosa Osmani izjavila je tada da je to istorijski dan.

- Vlada snažno odbacuje nameru da pošalje nove vojne trupe na Malvinska ostrva, argentinsku teritoriju koju je Ujedinjeno Kraljevstvo nezakonito okupiralo, što predstavlja neopravdanu demonstraciju sile i namerno odstupanje od poziva brojnih međunarodnih rezolucija Generalne skupštine UN i drugim međunarodnim forumima - rekli su za novine Klarin izvori iz argentinskog ministarstva spoljnih poslova.

Argentina, koja nikad nije priznala nezavisnost Kosova, takođe je odbacila navodnu prirodu mirovne misije kao potpuno neopravdanu.

Lažna država Kosovo i UK su navodno potpisali sporazum u septembru 2022. u vezi s raspoređivanjem trupa. Navodi se da su slični sporazumi na snazi između Kosova i SAD. Istovremeno, zanimljivo je da su argentinski plavi šlemovi raspoređeni kao deo mirovne misije UN na KiM od 2006. kako bi se pružila pomoć uglavnom deci kosovskih Albanaca.

Odluku da pošalje vojnike u mirovnu misiju na Folklandska ostrva doneo je privremeni kosovski parlament krajem prošle godine, a podržalo ju je 77 albanskih poslanika što je takođe zvanično objavljeno.

Na osnovu te odluke, prema sporazumu o sprovođenju, na Folklande treba da ode sedam pripadnika pešadije "Rulment" što je britanski izraz za patrolne trupe na Folklandima.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track