SRBIJU ČEKA TEŽAK PUT, OČUVANJE SUVERENITETA JE PRIORITET: Dačić okupio članove Vlade povodom Nove godine po julijanskom kalendaru
Foto: Dijana Vukomanović/MSP

Novogodišnji prijem

SRBIJU ČEKA TEŽAK PUT, OČUVANJE SUVERENITETA JE PRIORITET: Dačić okupio članove Vlade povodom Nove godine po julijanskom kalendaru

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da će očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države biti prvi prioritet srpske diplomatije u ovoj godini.

Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu koji je priredio za članove Vlade Srbije i predstavnike diplomatskog kora, Dačić je rekao da Srbiju čeka "težak put" u ostvarivanju tog cilja.

Dačić je kazao da je Srbija " iznenađena selektivnom primenom" načela međunarodnog prava i izrazio zahvalnost svim državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova i onima koje su povukle priznanje.

O rešavanju kosovskog pitanja Dačić je kazao da za Srbiju postoje tri "crvene linije".

Ivica Dačić
foto: Dijana Vukomanović/MSP

"Prva je da sve potpisano mora da bude sprovedeno, uključujući Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Briselski sporazum. Drugo, Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova ni da se saglasi sa članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama. Treće, moraju da budu osigurana prava Srba na Kosovu", naveo je ministar.

Povodom incidenata na Kosovu, odnosno nasilja nad Srbima, Dačić je rekao da je od međunarodne zajednice potrebna "šira osuda" ;i isticanje "njihovog pravog uzroka".

Dačić je kazao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje prioritet Srbije, ali je ukazao da je potreban "iskorak" u evrointegracijama kao i spremnost pojedinih država da podrže proces proširenja.

Naveo je da Beograd nastoji da se postepeno sve više usklađuje sa spoljnom politikom Evropske unije, ali da je "nekorektno očekivati" punu usklađenost u situaciji kada ne postoji spremnost svih država da podrže proces proširenja Unije.

Ivica Dačić
foto: Dijana Vukomanović/MSP

"Iako se čuju sve glasnija pitanja da li Srbija treba da ide ka Evropskoj uniji, naš odgovor je jasan: Srbija pripada evropskoj porodici", naveo je Dačić.

Kao prioritete Ministarstva spoljnih poslova u ovoj godini, Dačić je naveo i unapređenje regionalne saradnje i bilateralnih odnosa sa svim državama u svetu, kao i nastavak doprinosa multilateralizmu, miru i bezbednosti u svetu i podršku srpskim građanima svuda u svetu.

"Srbija je opredeljena da redefiniše odnose sa susedima, to je pokazao i naš nedavni odlazak u Zagreb. Susede ne možemo da biramo, ali možemo da radimo zajedno", istakao je Dačić.

Ivica Dačić
foto: Dijana Vukomanović/MSP

Na prijemu su bili ambasadori SAD i Rusije, Kristofer Hil i Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasadorke Nemačke i Kine, Anke Konrad i Čen Bo, drugi predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici medija.

Iz Vlade Srbije na prijemu su bili ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović. Prisustvovala je i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track