AMERIČKI BLUMBERG O REGIONU: Evropa ne može sebi priuštiti još jedan rat, a EVO ŠTA KAŽU O SRBIJI I KOSOVU
Foto: Printscreen Bloomberg.com

Analiza

AMERIČKI BLUMBERG O REGIONU: Evropa ne može sebi priuštiti još jedan rat, a EVO ŠTA KAŽU O SRBIJI I KOSOVU

Politika -

Američki Blumberg objavio je analizu u kojoj je naveo da Zapad ne može sebi da priušti da situacija na KiM eskalira u rat. Međutim, u tekstu se ide i toliko daleko da se zapadne diplomate pozivaju da, sa jedne strane, suspenduje srpsku aplikaciju za članstvo u EU "sve dok se Beograd ne obaveže na vremenski raspored za priznavanje suvereniteta Kosova", a sa druge, da izvrše veći pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da ne pravi poteze koje Srbi na KiM smatraju provokacijama.

U analitičkom članku, koji potpisuje urednički tim Blumberga, Amerika se poziva da jasno stavi do znanja liderima u Prištini da NATO nije spreman da neograničeno drži svoje snage na terenu. Kako se ističe, kontinuirana vojna podrška Zapada Kosovu trebalo bi da zavisi od znakova napretka ka mirovnom rešenju koje srpskim zajednicama daje veću samoupravu.

U tekstu se posebno naglašava da Evropa ne može sebi priuštiti još jedan rat, a da sprečavanje sukoba zahteva pritisak na obe strane kako bi se dijalog nastavio.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže za Kurir da su urednici Blumberga koristili "brutalne formulacije" i veoma direktan rečnik sa stanovišta diplomatije, ali da su ovim otkrili zapravo prave stavove Zapada.

- Ovde se radi o nečemu što bi se moglo nazvati prevod s diplomatskog jezika na žurnalistički. Za razliku od diplomata, Blumberg može direktno da prenese ono što i jeste u skladu sa željama i stavovima pojedinih zapadnih diplomata. Ovo nije prvi put da se čuju ucene da Srbiji treba zamrznuti put ka EU sve dok maltene ne prizna Kosovo, a sa druge strane vlasti samoproglašene republike su tu takođe dosta kritikovane... Iako je ovo svakako nastavak pritiska na Srbiju, jer je Blumberg ipak ugledni, poznati i cenjeni časopis naročito u pojedinim krugovima, smatram da je ova informacija dobrodošla, jer nam je njihov urednički tim otkrio šta nam stvarno misli Zapad - kaže Jakšić.

(Kurir.rs / J. Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja