NEMAČKI "FRIDRIH EBERT ŠTIFTUNG" BI DA NAMETNE SVOJE REŠENJE: Počela kampanja obesmišljavanja ZSO!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

POLITIKA

NEMAČKI "FRIDRIH EBERT ŠTIFTUNG" BI DA NAMETNE SVOJE REŠENJE: Počela kampanja obesmišljavanja ZSO!

Politika -

Na vest da je ova NVO osmislila statut Zajednice srpskih opština oštro je reagovao predsednik Vučić uz pitanje "ko su oni da se time bave", jer to odavno već uradio upravljački tim, a u skladu s Briselskim sporazumom

Nemačka nevladina organizacija "Fridrih Ebert štiftung" (FES) napravila je nacrt Zajednice srpskih opština (ZSO) iako je upravljački tim odavno izradio nacrt statuta ZSO, a u skladu s Briselskim sporazumom. Stručnjaci ukazuju na to da postoji opasnost da Nemačka pokuša da ovaj nacrt FES predstavi zapravo kao svoj predlog, kao što je slučaj i sa nemačko-francuskim predlogom, koji je postao i zvanični dokument i evropski predlog.

Kako je rekao predstavnik FES Rene Šle, planiraju čak i da održe javnu prezentaciju.

Ko ste vi

- Završili smo izradu statuta. Sastaćemo se ove nedelje da razgovaramo o tome kada da organizujemo javnu prezentaciju - rekao je Šle.

Na ovu vest odmah je oštro reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Poludeo sam od besa! Nemačka NVO nam govori o kompetencijama ZSO. Ko ste vi, kakve vi imate kompetencija i veze sa Srbima - upitao je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Happy

Dodao je da nije sporno šta piše u dokumentu jer to, kako je naglasio, mora da uradi upravljački tim, koji je formiran, potpisano je i odobreno.

- Kakve veze "Fridrih Ebert" ima s tim, ko ste vi da se time bavite? Šta sad imate vi da predlažete, to je stvar Srba i Albanca ako je nečije, šta vi imate da govorite i da se mešate šta će Srbi raditi u svojim opštinama - rekao je Vučić.

Neverovatno

Da nema razloga da se FES bavi nacrtom ZSO, smatra i Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

- To što je nemačka fondacija FES u saradnji sa EIM (Evropski institut za mir) uradila nacrt statuta ZSO, a nakon diskusija sa srpskim i albanskim predstavnicima civilnog društva, nije obavezujuće ni za Beograd ni za Prištinu. Postavlja se pak pitanje da li je neko naručio izradu statuta i da li će taj dokument postati "nemački" predlog, koga bi trebalo da prihvati i posrednik u dijalogu - EU. Nacrt statuta ZSO je u skladu s Briselskim sporazumom izradio upravljački tim, ali je očigledno taj dokument završio u nekoj fioci u Briselu. Neverovatno je da se i u ovom slučaju ne poštuje ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, pa se uz pominjanje ponovnih pregovora o ZSO sada pravi i njen statut od onih koji za to nisu ni zaduženi ni ovlašćeni - kaže Grubješićeva za Kurir.

Suzana Grubješić
foto: Vladimir Šporčić

Politički analitičar Dragomir Anđelković takođe ne vidi razlog da se FES bavi statutom ZSO.

- Očigledno je da im je cilj da ZSO izmeste iz briselskog konteksta - kaže Anđelković za Kurir.

Podseća da je briselski sporazum na liniji tehničke normalizacije odnosa bez izmene statusa, a u okviru njega je i formiranje ZSO.

- Svaki novi model koji neko pokuša da nametne je umanjenje značaja Zajednice i pokušaj da se ona svede na neku nevladinu organizaciju - konstatuje Anđelković.

I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja