EP TRAŽI: ZAUSTAVITI ULAZAK SRBIJE U EU DOK NE UVEDE SANKCIJE RUSIJI! Obradović: Ovo može biti nepovoljno za našu zemlju
Foto: EPA/Julien Warnand

pritisak iz eVROPSKE UNIJE

EP TRAŽI: ZAUSTAVITI ULAZAK SRBIJE U EU DOK NE UVEDE SANKCIJE RUSIJI! Obradović: Ovo može biti nepovoljno za našu zemlju

Politika -

Evropski parlament usvojio je juče rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), gde je naglašeno da bi "nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom trebalo da budu otvorena tek kada naša zemlja pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom Evrope", a posebno s politikom sankcija protiv trećih zemalja.

Tektonske promene

Ne samo to, u rezoluciji, čiji je autor Dejvid Mekalister, traži se i istraga protiv komesara za proširenje Olivera Varheljija i navodi se da on "namerno nastoji da zaobiđe i potkopa ulogu demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje hoće da se pridruže Uniji".

- EP žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije sa ZSBP i ponavlja da bi nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU. Osnov rezolucije su tektonske promene koje su nastale u geopolitičkom okruženju i koje su rezultat ruske vojne agresije na Ukrajinu i drugih međunarodnih izazova. Apelujemo na EK da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li postupanje i politika koju zagovara Varhelji predstavljaju kršenje kodeksa ponašanja članova EK i njegovih obaveza - navodi se u rezoluciji.

Politička percepcija

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže za Kurir da za početak nema sumnje da je Varhelji dobio kritike jer je navodno "gledao kroz prste" Srbiji i BiH.

Darko Obradović, Ljuban Karan
foto: Kurir tv

- Rezolucija EU parlamenta nema obavezujuću snagu, dok istovremeno EK vodi pristupne pregovore. Međutim, ovako formulisana rezolucija stvara političku atmosferu koja može biti nepovoljna za našu zemlju. Prisustvujemo trajnoj promeni snaga. Vidimo da je američka administracija svesna naše energetske zavisnosti i štete koju bi nam Rusija napravila u slučaju da joj zavedemo sankcije. Po pitanju komesara Varheljija, cenim da se radi o ideološko-političkom obračunu unutar same EU. Imajte na umu da su rezolucije EP politička percepcija EU parlamentaraca, a ne nužno činjenično zasnovane procene - kazao je Obradović.

(Kurir.rs / J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja