MIŠČEVIĆ ZA EURACTIV: Cilj da se još više usmerimo na reforme, koje će ubrzati evropsku integraciju Srbije
Foto: BETA/Amir Hamzagić

INTERVJU

MIŠČEVIĆ ZA EURACTIV: Cilj da se još više usmerimo na reforme, koje će ubrzati evropsku integraciju Srbije

Politika -

Ministarka evropskih integracija Tanja Miščević govorila je za portal EURACTIV o reformama koje dolaze i evropskom putu Srbije.

Cilj nam je da se još više usmerimo na reforme i time ubrzamo našu evropsku integraciju, ali pre svega da doprinesemo boljitku građana naše zemlje. Važno je da naši građani dobiju pravu i jasnu informaciju zašto se usklađujemo sa standardima EU i šta to znači za naš svakodnevni život. Konkretni reformski koraci postepeno, svaki u posebnoj oblasti, obezbediće napredak Srbije.

Čitaoci EURACTIVA u raznolikoj medijskoj ponudi u Srbiji će imati još jedan važan ugao posmatranja pristupanja EU, ali i šta sve Evropska unija i Vlada Republike Srbije zajedno rade da sredstvima iz fondova EU pomognu u ostvarenju ovih važnih ciljeva, posebno u ovako politički, ekonomski i energetski zahtevnim vremenima.

"Dobra vest na srpskoj medijskoj sceni jeste povratak portala EURACTIV koji je u potpunosti posvećen zbivanjima u EU. Građani Srbije, ali što je dodatno važno i drugi u regionu koji razumeju naš jezik, imaće priliku da dobiju informacije o svim politikama EU, najvažnijim globalnim političkim zbivanjima kroz prizmu evropskih integracija, kao i o uticaju tih politika na sve segmente društva u državama članicama, kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Uniji", rekla je za EURACTIV ministarka evropskih integracija, Tanja Miščević.

Miščević je rekla i da je veoma važno da naši građani dobiju pravu i jasnu informaciju zašto se usklađujemo sa standardima EU i šta to znači za naš svakodnevni život.

"Jednako važno je i informisanje o vladavini prava, pravima manjina, transparentnijem radu javne uprave, digitalizaciji, ali i o bezbednosti hrane, zdravijoj životnoj sredini, energetskoj stabilnosti, izgradnji boljih saobraćajnica, boljem obrazovanju i lečenju. Uverena sam da ćemo imati puno primera dobre prakse, ali i primera kako se sve te teme oblikuju svakodnevni život građana same EU", naglasila je ministarka evropskih integracija i istakla da je prioritet ove Vlade unapređenje vladavine prava.

"Cilj nam je da dostignemo standarde koji su sastavni deo pregovaračkog procesa i koji predstavljaju primere dobre prakse država članica EU. Važno je da naši građani budu informisani da sprovođenje planiranih reformi obezbeđuje veću pravnu sigurnost za sve nas i veće poverenje u javne institucije. Tako šaljemo poruku i potencijalnim ulagačima, ali i svim našim međunarodnim partnerima da je Srbija pravno predvidljiva i stabilna država, a da je lepo mesto za život to nikog ne moramo da uveravamo", kazala je ministarka Miščević.

Ona je objasnila da će od konkretnih reformskih koraka postepeno, svaki u posebnoj oblasti, obezbediti napredak i to će se na prvom mestu uočiti kroz izmene u pravosudnom sistemu koje su najavljene za početak februara. One proističu iz usvojenih amandmana na Ustav i imaju značajni uticaj i na pravnu sigurnost građana Srbije, kao i na efikasniju borbu protiv korupcije. Važan dodatni korak je izrada nove Strategije za borbu protiv korupcije koja će biti usvojena u prvoj polovini ove godine godine.

Ministarka je podsetila i da je odmah nakon formiranja Vlade nastavljen rad na izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, kao i da bi njihova primena trebalo da obezbedi povoljno okruženje za rad novinara, protok ideja i mišljenja i ostvarivanje javnog interesa, što će nastaviti da vodi uređenijem i razvijenijem medijskom tržištu.

"Zajedno sa EU, borimo se protiv nelegalnih migracija, tako da je ova vlada za dva meseca značajno usaglasila viznu politiku Srbije sa EU, uvodeći vize za šest država sa najvećim brojem migranata. Radićemo i na daljem usklađivanju sa EU listama trećih država za koje je potrebna viza, posebno sa onim koje predstavljaju rizik od neregularne migracije po bezbednost EU, ali pre svega bezbednost Srbije i naših građana. Ne manje važno, ostaje opredeljenje za ostvarivanje što uspešnije regionalne saradnje u borbi protiv krijumčarenja migranata", istakla je Miščević.

Važno je i da čitaoci portala EURACTIV budu informisani šta sve Evropska unija i Vlada Republike Srbije zajedno rade da sredstvima iz fondova EU pomognu u ostvarenju ovih važnih ciljeva, naročito u ovako politički, ekonomski i energetski zahtevnim vremenima.

"Posebno velika i značajna pomoć Evropske unije, i to baš u uslovima ozbiljne energetske krize svuda u svetu, jeste hitna bespovratna budžetska pomoć Srbiji u iznosu od 165 miliona evra upravo u oblasti energetike. Sama činjenica da ćemo taj novac iz pretpristupnih fondova EU ove godine iskoristiti da se obezbedi pomoć građanima, ali i malim i srednjim preduzećima da imaju redovno snabdevanje energentima, govori o praktičnom značaju našeg partnerskog odnosa sa EU. Ta solidarnost EU i njenih građana, jedna od ključnih vrednosti EU, bila nam je jasna i vidljiva u više navrata u protekloj deceniji. Solidarnost je vrednost koju i mi, građani Srbije i te kako umemo da prepoznamo ali i podelimo", kazala je ministarka evropskih integracija.

Miščević je zaključila da je intenzivna razmena poseta sa zvaničnicima EU i država članica uvek prilika da se razgovara o partnerstvu i saradnji.

"Upravo ove nedelje razgovaram sa zvaničnicima Švedske, koja predsedava Savetom EU, potom je planirana poseta Berlinu i na kraju, u Briselu, prva ovogodišnja radna poseta Evropskoj komisiji. Zajednički cilj nam je da se još više usmerimo na reforme i time ubrzamo našu evropsku integraciju, ali pre svega da doprinesemo boljitku građana naše zemlje", poručila je Miščević.

Ovaj tekst preuzet je s euractiv.rs zahvaljujući partnerstvu EURACTIV mreže i portala MONDO, koji posluje u okviru Adria Media Groupa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja