POSTAJU TERORISTI SA 14 GODINA! Galijašević: Uglavnom ih vrbuju zapadne strukture, a u ovim državama BUJA MALOLETNIČKI TERORIZAM
Foto: Kurir Televizija, EPA

ZABRINJAVAJUĆE!

POSTAJU TERORISTI SA 14 GODINA! Galijašević: Uglavnom ih vrbuju zapadne strukture, a u ovim državama BUJA MALOLETNIČKI TERORIZAM

Politika -

Nacistička priča se uglavnom prima u prostorima sumnjivih identiteta poput Ukrajine i Bosne i Hercegovine

U Belgiji raste desničarski i antivladin ekstremizam, posebno između veoma mladih ljudi, zaključeno je u izveštaju belgijske Državne bezbednosti. I Nemačka ima velikih poteškoća u borbi protiv islamističkog terorizma od 2001. godine, koji se uglavnom tiče ranog otkrivanja terorističkih planova.

Službe NATO-a i Severne Makedonije sprečile su čak tri pokušaja terorističkih napada u toj državi proteklih godina.

O ovoj temi govorili su u jutarnjem programu Kurir televizije prof. dr Branko Nadoveza, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju i redovni profesor fakulteta za bezbednost u Beogradu i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

Jutarnji
foto: Kurir Televizija

Na pitanje voditeljke da prokomenariše zabrinjavajući podatak da se ljudi u mlađem uzrastu od samo 14 do 15 godina sve više priključuju terorističkim organizacijama Galijašević je odgovorio:

- Ponekad olako koristimo te pojmove terorizma s obrzirom da nismo svedočili oružanom nasilju niti smo otkrili sistemske organizacije koje to praktikuju. Terorizam uvek podrazumeva organizaciju.

02:53

POSTAJU TERORISTI SA 14 GODINA! Galijašević: Ulavnom ih vrbuju zapadne strukture, a u ovim državama BUJA MALOLETNČKI TERORIZAM

Galijašević je naglasio da je u osnovi terorizma uglavnom nacizam, koji se najviše prima u državama gde postoji problem sa nacionalnim i državnim identitetom. Kao primer naveo je slučaj Belgije.

- Belgija ima tradiciju dva ideološka pravca. Jedan je taj antiislamski. Pre deset godina plaćali su 250 evra ljudima koji su otkrivali ženu pod burkom i poduzimali su nasilje. Upravo su to radili mlađi ljudi. S druge strane oni su imali organizaciju "Flamanski interesi" koja negira belgijski identitet. Njima je osnovna ideološka matrica nacizam, kao i svim sličnim grupama. Nacistička priča se uglavnom prima u prostorima sumnjivih identiteta poput Ukrajine, Bosne i Hercegovine, pa i Belgije - ističe Glalijašević.

Nadoveza smatra da porast ekstremne desnice nije toliko značajan, jer su kako kaže radiklani levi i desni pokreti u Evropi marginalizovani nakon Drugog svetskog rata.

Jutarnji
foto: Kurir Televizija

- Problem ekstremne desnice u Evropi je što se ona pre svega opire islamizmu mundijalizmu i migracionim procesima. Rezultati političkih izbora su osnovno merilo. Te stranke na izborma nemaju značajnijeg uspeha. Evropa je nakon Drugog svetskog rata eleminisala sve ekstremne levice i desnice. Mislim da su takvi pokreti i organizacije kontrolisani od strane vlasti. Ona njih eksponira kako bi govorili ono vlast ne sme - zaključio je Nadoveza.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track