DAČIĆ SE U BRISELU SASTAO SA BORELJOM I LAJČAKOM: Crvene linije su članstvo Кosova u UN i formiranje ZSO
Foto: Beta Miloš Miškov

DAČIĆ SE U BRISELU SASTAO SA BORELJOM I LAJČAKOM: Crvene linije su članstvo Кosova u UN i formiranje ZSO

Politika -

Prvi potredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je večeras u Briselu, nakon sastanaka sa šefom evropske diplomatije Đozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, da je Beograd opredeljen da učini sve što može, vodeći računa o nacionalnim i državnim interesima, da nastavi evropski put i usaglašavanje sa politikom Evropske unije, prenosi RTV.

Dačić je preneo da su Borelj i Lajčak istakli veoma konstruktivnu i odgovornu ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića kad je reč o poslednjim razgovorima vođenim u Beogradu, o dijalogu Beograda i Prištine.

“Borelj i Lajčaj su istakli odgovoran pristup Srbije, kao i želju da se u narednom periodu ne bave rešavanjem svakonedeljnih konflikata koji se dešavaju na Кosovu i Metohiji, po našem mišljenju isključivo krivicom Aljbina Кurtija, već da pokušamo da postignemo dogovor koji bi dao čvršće garancije i omogućio mir i stabilnost u regionu”, rekao je Dačić.

Đozep Borelj
Đozep Boreljfoto: Jean-François Badias / Pool via AP

Dodao je da su i briselski zvaničnici ponovili ono što je Vučić rekao, da je Beograd spreman da radi na osnovama i implementaciji plana, ali i da im je jasno napomenuo šta su crvene linije, a to je članstvo Кosova u UN, kao i formiranje Zajednice srpskih opština, što ne bi trebalo da bude sporno.

Dačić je preneo i da je Borelja podsetio da je upravo u zgradi u Briselu, u kojoj su se danas sastali, potpisao Briselski sporazum, na zahtev Кetrin Ešton i svih drugih međunarodnih faktora.

“Da su oni izmislili Zajednicu srpskih opština i da je 10 godina nakon toga za nas apsolutno neprihvatljivo da bilo ko govori o tome da ne može da formira ZSO”, rekao je Dačić.

On je kazao da se i dalje veoma negativno ocenjuje ono što se čuje iz Prištine, ali, uprkos tome, navodi, uloga Beograda će biti konstruktivna, jer su potrebni mir stabilnost, i zaštita nacionalnih i državnih interesa.

Na pitanje koji su sledeći koraci u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je rekao da ostaje da se vidi da li je moguće da bude formirana ZSO, a to je, podvukao je, pitanje za Prištinu.

Podsetivši i na izjavu Vučića, koji je rekao da Srbija očekuje nastavak dijaloga i da će igrati konstruktivnu ulogu, rekao je da je to na svim zvaničnim sastancima u EU, ocenjeno kao pozitivna uloga i odnos Beograda.

Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčakfoto: EPA Valdrin Xhemaj

Kada je reč o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU, Dačić je ponovio da tu nije reč o vrednosnom opredeljenju po pitanju odnosa Rusije i Ukrajine, već o “refleksijama koje pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije ima kad je reč o poziciji u drugim međunarodnim organizacijama i institucijama, odnosno odnosima Srbije sa zemljama koje podržavaju stav Srbije povodom članstva Кosova u Ujedinjenim nacijama, a jedna od tih zemalja je Rusija”.

Po pitanju odnosa Srbije i EU, Dačić je rekao da je opšti zaključak da treba da se unapredi operativna saradnja i ukazuje na pozitivne primere odnosa sa Unijom.

"To znači da probamo da sve ono o čemu se ne slažemo, bude rečeno na takav način da se ne stvara negativan utisak o Evropskoj uniji, kao i da u odnosima sa Unijom treba više govoriti o prednostima, perspektivama i onome što se građanima zaista nudi", rekao je Dačić.

Dačić je naveo i da je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson pozitivno ocenila usaglašavanje vizne politike Srbije sa viznom politikom EU, kao i da je najavila skori dolazak u Beograd i saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

(Kurir.rs/Kosovo-online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track